TÜRKİYE'nin önde gelen teknoparklarında yer alan firmalar Gaziantep’te sanayicilerle buluştu. Toplantıda konuşan TÜBİTAK Başkanı Arif Ergin, gayri safi milli hasıladan araştırma ve geliştirme projelerine ayrılan yüzde 1 olan kaynağı yüzde 3'e çıkarmayı amaçladıklarını söyledi.
Gaziantep Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde 10 teknopark ve 65 firmanın katılımıyla düzenlenen toplantıya Gaziantep Vali Yardımcısı Uğur Aladağ, TÜBİTAK Başkanı Arif Ergin, TÜBİTAK Marmara Genel Müdürü Orhan Çömlek, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun ve öğrenciler katıldı. Toplantıda konuşan TÜBİTAK Başkanı Arif Ergin, Araştırma ve Geliştirme (AR-GE) projelerinin ülkelerin kalkınmasındaki önemini anlattı. AR-GE'ye ayrılan kaynakları artırmayı hedeflediklerini aktaran Ergin, şöyle dedi:
"AR-GE'ye ayrılan gayri safi milli hasıla miktarını gerçekten kat kat artırarak yüzde 1 hedefinin üzerine çıkardık. Yüzde 1 hedefi bizi çoğu Afrika ülkesinin önüne geçirdi. Asya ülkelerinin önüne geçmek üzereyiz ama daha yeterli değiliz. Bunu yüzde 3'e çıkarma hedeflerimiz var. Adımlarımızı atarken bu hedefimizi yüzde 3’e çıkaracağız diye atıyoruz."
Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu ise, ülkelerin gelişmesinin ve değişmesinin tek yolunun AR-GE ve inovasyondan geçtiğini ifade ederek, "Değişime uğrayabilmek için AR-GE'nin çok önemli olduğunu ve gelişmeleri gerçekleştirebilmenin ve ülkeyi hedeflerine ulaştırabilmenin tek yolunun AR-GE'den geçtiği konusunda hiçbir şüphemiz yok. Bu konuda Gaziantep olarak elimizden gelen bütün mücadeleyi yapıyoruz. Geçmiş dönemlerde başlattığımız projelerimizi sıkı bir şekilde takip ediyoruz. Projelerimizle Gaziantep’in 2023 hedeflerine ulaşması için var gücümüzle çalışıyoruz" diye konuştu.
Rektör Prof. Dr. Yavuz Coşkun da, AR-GE çalışmalarının üniversite ve sanayi yönünde iki yönü olduğunu anlatarak, bunu bildiklerinden dolayı üniversitede intörnlük uygulamasını başlattıklarını söyledi.
Yapılan konuşmaların ardından simülasyonlu foklift operatörlüğü kursunu başarı ile tamamlayan 30 kadından 6'sına temsili olarak sertifikaları verildi. Sertifikalarını alan kadın kursiyerler, Atatürk Kültür Merkezi önünde forkliftle yük taşıyarak hünerlerini sergiledi. Programın ardından Mavera Kültür Sanat Merkezi’ne geçen protokol üyeleri, firmaların stantlarını gezdi.

FOTOĞRAFLI