AKDENİZ Üniversitesi'nden (AÜ) Prof.Dr. Hikmet Rende ve öğrencileri, hurdadan 3 bin liraya aldıkları aracı pazar esnafına göre yeniden düzenleyip, hiç gideri olmayan, üzerine monte edilen güneş panelleriyle elektriğini karşılayarak 2.5 saat gidebilen yüzde 100 çevre dostu bir araca dönüştürdü.
AÜ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Hikmet Rende ve öğrencileri, Antalya'da 'Araba mezarlığı' olarak bilinen hurda araçların satıldığı pazardan 3 bin liraya çürümeye yüz tutmuş ticari bir araç satın aldı. Aldıkları aracın şanzıman, motor ve egzoz kısmını atan Prof.Dr. Rende ile öğrencileri, elektrik sistemiyle çalışan çevre dostu bir araç yaptı. Elektrikli motor yerleştirilen araç 4 akü ile ortalama 2.5 saat gidebiliyor. Aküleri önce şebeke elektriğinden şarj eden Prof. Dr. Rende, aracın yüzde 100 çevre dostu olması için üniversitede kullanılmayan eski 3 adet güneş panelini, aracın üstüne öğrencileriyle monte etti. Aracı daha çok pazar esnafına göre düzenleyen ekip, esnafın çok düşük bir bütçeyle neredeyse hiç gideri olmayan bir araca kavuşabileceğini kanıtladı.
ÇÜRÜMEYE BIRAKILMIŞTI
Prof.Dr. Hikmet Rende, projeye hurdadaki araçların değerlendirilmesinden başladıklarını belirterek, bu araçların çevreye zarar verdiğini söyledi. Bu araçların çürümeye bırakıldığını hatırlatan Prof.Dr. Rende, “Hurdadaki araçları geri kazanalım istedik. Hurdada bulunan bir aracı elektrikli motora dönüştürdük. Bu tür araçların elektrikliye dönüşebileceğini gösterdik. Hurdaya çıkan araçların büyük kısmının motorları artık kullanılmıyor. Ancak şase ve kaportaları henüz kullanılabilir" dedi.
PAZARCILARA YÖNELİK TASARLADI
Yüzde 100 çevreci araç oluşturduklarını belirten Prof.Dr. Hikmet Rende, hurdalıktan özellikle ticari araç seçtiklerini söyledi. Yaptıkları aracın birçok benzerini pazar esnafının kullandığını gördüklerini dile getiren Prof.Dr. Rende, “Aracın kapaklarını açtığınızda 9 metrekarelik bir alan ortaya çıkıyor. Bütün panelleri devreye soktuğunuz zaman aküler 7-8 saatte şarj oluyor. Yaptığımız bu araçla bir pazarcı ürünü pazara götürdükten sonra güneş panellerini rahatlıkla şarj edebilecek. Aynı ayna ışığını da kendi karşılayabilecek. Hatta küçük bir klima bile çalıştırabilecek" diye konuştu.
SES VE EMİSYON SIFIR
Elektrikli aracın sadece fren sisteminin bakımının gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Rende, aracın 3-4 yılda kendini amorti edeceğini aktardı. Prof. Dr. Rende, aracın faydalarını şöyle sıraladı:
“Hurdadan paslanmaya ve çürümeye bırakılmış araçlar tekrar sisteme kazandırılacak, böylece çevre korunmuş olacak. İçten yanmalı motorla çalışan aracın elektrikliye dönüştürülmesi durumunda, motorun sessiz olmasından dolayı gürültü kirliliği oluşmayacak. Elektrikli motorun herhangi bir emisyonu yok. Akülerin şarjı güneş enerjisi ile yapılmakta olup bu işlem tamamen çevre dostudur. Aracın fren, lastikleri haricinde herhangi bir bakıma da ihtiyaç olmadığından ekonomiktir. Otomotiv sektöründe kullanılan malzemenin büyük kısmı ithal edilmekte, böylece hurdadan alınmış bir araç malzeme açısından ülkemizde değerlendirilmiş olacak."

FOTOĞRAFLI