EKİM Tan ve Batuhan Atamal iki yetenekli genç. 19 yaşındaki ikili üniversite hayatlarının ilk yılında geliştirdikleri oyunla önemli bir başarıya imza attılar ve dünyaca ünlü Gamescom Fuarı'nda yer almaya hak kazandılar.

Oyun dünyasının en prestijli organizasyonları arasında yer alan Gamescom Fuarı'na bu yıl ilk kez Türkiye'den bir üniversite de katılacak. Bahçeşehir Üniversitesi (BAU), 22-26 Ağustos tarihleri arasında Almanya'nın Köln şehrinde düzenlenecek etkinlikte iki başarılı öğrencisi ile birlikte yer alacak. Üniversite, Dijital Oyun Tasarımı Bölümünde okuyan Ekim Tan ve Batuhan Atamal'a öğrenim hayatlarının ilk yılında geliştirdikleri oyunu sunmaları için Gamescom Fuarı'nda bulunma fırsatı sunacak.

YAPAY ZEKANIN DİJİTAL ENGELLERDEN KURTULUŞUNU ANLATAN OYUN

Fuara katılacaklarını ilk öğrendikleri anda şaşırdıklarını ve çok mutlu olduklarını ifade eden Batuhan Atamal, "Bu, bizim için büyük bir reklam olmuş olacak. Birçok büyük firma orada olacak. Bu fuarda görünmüş olmanın gelecekte bizim için çok faydalı olacağını düşünüyorum" dedi.

Oyunu 3 aylık bir sürede tamamladıklarını belirten Ekim Tan ise oyunun içeriği ve tasarlanma süreci hakkında bilgi verdi. Çalışmalarını final projesi olarak tasarladıklarını belirten Tan, "Platform ve puzzle karışımı bir oyun oldu. Oyun yapay zekanın dijital bir ortamdan engelleri aşarak kurtuluşunu anlatıyor ve görülen bütün mekanlar aslında dijital bir ortamın betimlenmiş hali. Oyunu tasarlarken Batuhan'la birlikte hem fiziksel hem dijital ortamda sürekli iletişim halindeydik. Okuldan aldığımız eğitimin de teknik açıdan çok faydasını gördük. Kendi çabamız elbette önemli ama oyun tasarımın temelleri gibi konularda bilgiyi buradan aldık ve bu bilgilerle birlikte oyunumuzun daha kaliteli olmasını sağladık" diye konuştu. 

TÜRKİYE'DEN BİR ÜNİVERSİTE İLK KEZ GAMESCOM'DA

Gamescom'da yer alacakları için oldukça heyecanlı olduklarını dile getiren BAU Dijital Oyun Tasarımı Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Güven Çatak fuar ve bölümle ilgili ayrıntılı bilgi verdi. Başarılı iki öğrencilerini ödül olarak yanlarında götüreceklerini belirten Çatak, "Dünyanın en büyük oyun fuarında Türkiye'den ilk kez bir üniversite stant açacak. Burada hem yüksek lisans hem lisans hem de VR Lab'den çıkan işlerimizi sergileyeceğiz. Bunun dışında Ekim ve Batuhan'ın geliştirdiği oyunu da orada ziyaretçilere sunacağız. 500 bin kişinin ziyaret ettiği bir fuarda olmak bizim için çok önemli.  Orada üniversitelerin bulunduğu alanda olacağız ve birbirimizin işlerini görebileceğiz. Ziyaretçiler buradaki oyunları oynayıp test edecek ve en önemlisi oyunların sahiplerine geri dönüşte bulunacak. Bu çok değerli çünkü bir oyunu geliştirebilmek için birçok kişi tarafından test edilmesi gerekiyor. Bunun dışında çalışmalarımızı dünyayla paylaşmak için de bu fuar çok iyi bir fırsat olacak" ifadelerinde bulundu.

"ÇALIŞMALARIMIZI GAMESCOM'DA TAÇLANDIRACAĞIZ"

Beş yıl önce kurulan Bug Lab'in şuanda bir eğitim bandına dönüştüğünü de söyleyen Çatak, "Burada, yüksek lisans ve lisans programı ile VR laboratuvarı ve ön kuluçka merkezimiz var. Bug Junior dediğimiz lisans programı da bunun son halkası. Bug Junior şuanda ikinci yılına giriyor ve ikinci yılına girerken de Gamescom'a giderek çalışmalarımızı taçlandırıyoruz" dedi. Oyun tasarımının geniş bir alan olduğunu dile getiren Çatak, "Biz oyun tasarımında ilk 2 yıl özellikle oyun geliştirme, oyun tasarımı ve oyun sanatı alanlarında alt yapı eğitimi veriyoruz. Son 2 yılda ise öğrencilerin uzmanlaşacağı, kendi alanlarını seçebilecekleri seçmeli dersler veriyoruz. Bu tabi ki sadece seçmeli derslerle olmuyor. Öğrenciler yapacakları proje ve stajlarla da kendi yollarını çiziyorlar" diyerek sözlerini noktaladı.

(FOTOĞRAF)