Öykü Altuntaş / Londra, 4 Aralık () - Avrupa Birliği (AB) vatandaşlarının, diğer AB ülkelerinde serbest seyahat etme özgürlüğü, 6 aydan 2 yıla çıkarılabilir. AB'nin kendi sınırları içinde hareket özgürlüğünü genişlet çabaları sürerken, dışarıdan gelen göç akını ve terör alarmına ilişkin sınırlandırılmaların artırılacağı sinyalleri veriliyor.

Londra merkezli sivil özgürlükler grubu Statewatch’ın AB’nin Lüksemburg’daki başkanlığından sızdırdığı bir tasarıya göre, böylece altı aydan uzun hareket özgürlüğünü sınırlayan kurallar da genişletilebilir.

Bağımsız internet haber portalı EUobserver’da yer alan habere göre, başkanlıktan sızdırılan belgede, “bir ya da birden fazla üye devletin milli sınırların içindeki belli bölgelerde ya da tamamında, sınır denetimini yeniden belirlemesi sağlanmalı" denildi.

İngiltere’nin öncü üniversitelerinden Essex’de insan hakları hukuku üzerine çalışan bir AB profesörü, Steve Peers de, önerideki ifadelerin olası uygulamanın AB’nin tamamını kapsayacağını gösterdiğini söyledi.

Serbestlikte yeni bir adım atılmasını öngören tasarı kamuoyuna, AB’nin bazı “tehlikeler” sebebiyle Yunanistan gibi sığınmacı akını için transit bölge haline gelen ülkeleri "pasaportsuz Schengen" bölgesinden uzaklaştırmak istediği haberlerinin ardından sızdı.

Haberde, Yunanistan'ın, sınır denetiminde AB'nin sınır güvenliğinden sorumlu kurumu Frontex ile işbirliği yapmamakla eleştirildiğine de işaret ediliyor.

Avrupa'da denetim sıklaştırılıyor

Bu arada, AB'nin "tehlike" olarak adlandırdığı ve Suriye’deki iç savaş ile Al Nusra tehdidi sebebiyle bölgeden gelen yoğun göç, özellikle Türkiye üzerinden Yunanistan güzergâhını takip ederek Avrupa ülkelerine akmaya devam ediyor.

Almanya'da da Eylül ayında yoğun sığınmacı dalgasının Avusturya üzerinden ülkeye gelmesi sırasında, yeni önlemler başlatmıştı. Bunu, Çek Cumhuriyeti ve Slovaky'daki benzer önlemler takip etti ve Avusturya, Macaristan sınırında kontrolünü artırdı.

Hollanda, İsveç ve Macaristan'da da sınır denetimleri sıklaştırılmıştı.

Bu bağlamda AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Schengen vizesinin yürürlükten kalkmaması için sınırların denetiminin daha iyi sağlanması yönünde çağrı yapmıştı.

Türkiye'ye "vize serbestisi" tartışmaları

AB üyesi ülkelerin vatandaşlarını ilgilendiren tasarı onaylansa bile, AB ile müzakereleri yeniden hızlandırmış olsa da, Türkiye değişikliklerden faydalanamayacak. 

Pazar günü Brüksel'de gerçekleşen AB-Türkiye zirvesinin ardından, Türkiye'ye vize serbestisi için 2016, hedef tarih olarak açıklanmıştı.

Ancak AB uzmanlarına göre, vize 2016'da otomatik olarak kalkmayacak. Türkiye'nin yerine getirmesi gereken 72 kriter, vize hedefi için Türkiye'nin önünde durmaya devam ediyor.