James Archibald - Öykü Altuntaş / Johannesburg, 16 Eylül () – Bilim insanlarının yeni keşfi, insanlığın evrimi ve zamanda yolculuğuna, atalarımızın aile ağacına ışık tutabilecek.

Güney Afrika’da bir mağarada bulunan fosiller, bölgede yıllardır antropolojik çalışmalar yürüten Witwatersrand Üniversitesi araştırma ekibinin eriştiği bulgularla “Homo Naledi” adını verdikleri insan türünün yeni bir evresini bilim dünyasına sunuyor.

Afrika’daki “hominemler” üzerine en büyük keşiflerden biri olarak görülen bölgedeki kazı bulguları, araştırmacıları 15 farklı insana ait olduğu düşünülen 1,500’den fazla fosil parçaya ulaştırmıştı.

Araştırma ekibi başkanı Lee Berger’e göre, “Homo Naledi, bedenindeki neredeyse her kemiğiyle, daha şimdiden atalarımız arasında en iyi tanıdığımız fosil üye”.

Homo Naledi’ye dair detaylara değinen Berger, kalıntıların ayakta 1.5 metre boyunda ve yaklaşık 45 kg ağırlığına, beyni portakal boyutlarında, insan türünün yeni bir evresine işaret ettiğini söylüyor.

Berger, “Omuzları insansı maymunlara benziyordu; parmakları ise araç gereç kullanabilecek ve tırmanabilecek şekilde fazlasıyla eğriydi. Bunun yanında ayakları, bize uzun yolculukları rahatlıkla yürüyebileceğini düşündürecek boyutlardaydı; hatta bizim ayaklarımıza oldukça benziyordu” diye aktarıyor.

Araştırmacılara göre, bedenlerin bir arada yerleştirilme biçimi, cenaze töreni ya da dinsel törenleri andırıyor. Bu törenlerin eskiden sadece insanlar tarafından yapılıyor olması ve bölgede evrim yolculuğundaki başka türlere uzanan fosillere rastlanmamış olması da, bu keşfin heyecanlandıran bulgularından.

“Homo Naledi”, Güney Afrika’nın başkenti Johannesburg’da Rising Star olarak bilinen “İnsanlığın Beşiği” fosil bölgesinde bulunan bir mağarada 2013’de keşfedilmiş, araştırma ekibi tarafından geçtiğimiz günlerde dünyaya duyurulmuştu.

Yeni bir insan türü olduğu düşünülen keşfin isim babası, Güney Afrika Sotho dilinde “yıldız” anlamına gelen “Naledi”.

(Fotoğraflı)