Özge Düzgün, İstanbul, 16 Şubat, ()-ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) yayınladığı küresel ısınma sıcaklık değişikliği haritasında, Kuzey Buz denizi, Orta Asya, Doğu Avrupa ve Kuzey Afrika’nın bir bölümü, Alaska 1951-1980 arasında ölçülen sıcaklık ortalamalarına göre rekor kırdı.

Sıcaklık değişimleri ve mevsimler arası geçişler hariç tutulduğunda, 2016 yılının Ocak ayının sıcaklık ortalamasının, en sıcak yıl olarak kayıtlara geçen 2015’in ortalamalarının çok üzerinde olduğu görülüyor.

Isınmanın ve sıcaklık değişimleri konusunda en fazla anomalinin görüldüğü bölge ise dünyanın kuzey yarım küresinin en üst noktasında yer alan Kuzey Buz Denizi. Harita incelendiğinde 4 santigrat ve 12 santigrat arasında meydana gelen ısı değişimi 1951-1980 ortalamasının üzerinde görülüyor. Türkiye ise 29 yıllık süreçte, Ocak ayında 0.2 ve 0.5 değişim ile sıcaklık istikrarını korusa da, en sıcak yıl olan 2015 yılına göre ısınmadan tüm dünya ile birlikte etkileniyor.

Arktik Okyanusundaki buzulların erimesi ise hız kazanarak devam ediyor, Ocak ayında buzul bölgesinin tamamını kaplayan anormal ısınma ortalamanın 6 derece üzerinde gerçekleşmiş bulunuyor.

İklim değişikliklerine sebep olabilen ısı değişimlerindeki anormallikler, basınç değişimleri ve buna bağlı meydana gelen büyük kasırgalara yol açıyor. Büyük Okyanus yüzey sularının sıcaklığındaki büyük salınımlar ve bunların yol açtığı atmosferik olaylar kimi zaman, El nino gibi, büyük felaketlere yol açabiliyor.

El Nino ısı farklarının da yardımıyla şiddetli yağmur, fırtına kasırga, kuraklık gibi küresel boyutta felaketlere yol açıyor. Bütün bunların sonucunda dünyada, kıtlık, susuzluk, salgın hastalık gibi durumlar ortaya çıkabiliyor.