Brüksel, 4 Şubat () - İtalya'nın ambargoyu kaldırmasının ardından, Avrupa Birliği (AB), Türkiye'ye verilmesi planlanan 3 milyar euroluk "sığınmacı fonu"nu onayladı.

 

Avrupa Komisyonu'nun büyüme ve komşuluk ilişkilerinden sorumlu üyesi Johannes Hahn, AB'nin, Avrupa'ya geçmeye çalışan sığınmacıların sayısının azaltılmasına karşılık, sığınmacıların yaşam koşullarının iyileştirilmesi için Türkiye'ye 3 milyar euro verilmesini onayladığını açıkladı.

 

Hahn açıklamasında, "Dünyada en fazla sığınmacıyı barındıran ülkelerden biri olan Türkiye, AB'ye geçen sığınmacı sayısını azaltmayı taahhüt etti. Verilecek bu destek ile, sığınmacılara doğrudan eğitim, sağlık, gıda sağlanacak" dedi.

 

İtalya Başbakanı Matteo Renzi dün ziyaret etmekte olduğu Nijerya'da gazetecilerin sorularını yanıtlarken, "Bu aşamada, insanların yaşamlarını kurtarmak için Türkiye'ye yapılacak desteğe üzerimize düşen katkıyı yapacağız" diyerek, ambargoyu kaldırdıklarını ilan etmişti.

 

AB ile Türkiye arasında geçen Kasım ayında varılan anlaşma ile, Türkiye'nin Avrupa'ya yönelik sığınmacı akınını kontrol altına alarak gidenlerin sayısını azaltması ve buna karşılık AB ülkelerinin katılımı ile oluşturulacak fondan Türkiye'ye 3 milyar euro verilmesi öngörülüyor.