(Ayrıntılar eklendi)

Öykü Altuntaş / İstanbul, 15 Mart () - Avrupa Komisyonu Başkanı Donald Tusk, Türkiye'nin AB zirvesine sunduğu önerinin, "28 AB ülkesi tarafından kabul edilmesi için Türkiye tarafından yeniden dengelenmesi" gerektiğini söyledi.

Lefkoşa'da Kıbrıs'lı lider Nicos Anastasiades ile buluşan Tusk, bugün Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, mülteci krizini çözmek için Türkiye ile işbirliğinin "önemli" olduğunu vurguladı. Tusk, ancak, krize yönelik işbirliğinin "AB'nin ortak ve kapsamlı stratejisinin tek ayağı olmadığını ve olmaması gerektiğini" de sözlerine ekledi.

Kıbrıs'ın diğer tüm AB üyesi devletler kadar önemli olduğunu vurgulayan Tusk, "Benim için hiçbir üçüncü bir ülke herhangi bir AB ülkesi kadar önemli olamaz" dedi.

AB'nin tüm eylemlerinin Kıbrıs sorununun giderilmesine yönelik olduğuna işaret eden Avrupa Komisyonu lideri, yeni bir anlaşmanın Kıbrıs, AB ve bölgenin tamamı için "taze bir başlangıç" olacağına dikkat çekti.

AB-Türkiye ilişkilerini canlandırmak için "bir fırsat"

Türkiye ile işbirliğinin "göçün ötesine geçtiğini" belirten Donald Tusk, AB-Türkiye ilişkilerini "canlandırmak" açısından var olan dinamiklerin "önemli bir fırsat" sunduğuna işaret etti.

"Ama bu bağlamda açık konuşmama izin verin" diye sözlerini sürdüren Tusk, AB'nin "28 üye devletten oluşan bir birlik" olduğunun da altını çizdi.

Tusk, "Kıbrıs, Almanya, Fransa, Hollanda ya da herhangi bir diğer üye devlet kadar önemli" dedi ve bu fırsatın kullanılarak, yeni dinamiklerden Kıbrıs dahil herkesin yararlandığından emin olmak gerektiği çağrısı yaptı.

"Kurallar değişmedi; 28 ülkenin onayı gerekli"

Ancak Tusk, Türkiye'nin AB'ye katılım sürecine değinerek, "kuralların değişmediğini" netleştirmek istediğini belirtti. Tusk, "aynı sıkı şartlılık ilkesinin yine uygulanacağını ve ilerleme için hala 28 ülkenin hepsinin onayının gerektiğini" vurguladı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Perşembe ya da Cuma günü müzakerelerin sonlandırılması hedefinde olduklarını, ancak "henüz o noktaya gelinemediğini" de duyurdu.

"Çözümlenmesi gereken anahtar sorunlardan biri, yasaya uygunluk"

Tusk, "Çözümlenmesi gereken anahtar sorunlardan biri, yasaya uygunluk. Yunanistan ve Türkiye arasındaki herhangi bir yeni ve büyük çaplı geri kabul şemasının, AB yasaları ve uluslararası bağlılıklara tamamen uyduğundan emin olmalıyız" dedi ve ekledi:

"Bunun anlamı, Türkiye'ye geri kabul kararlarından önce bu bireylerin tümünün Yunanistan'da değerlendirmeye tutulduğundan emin olmalıyız. Ayrıca, uluslararası koruma ihtiyacı olanlara Türkiye'de uygun koruma koşulları verildiğini de garanti altına almalıyız."

Türkiye'den Bulgaristan gibi Avrupa ülkelerine geçişlerde alternatif yolların neler olabileceğinin de tartışılması gerektiğine vurgu yapan Donald Tusk, bunun olası bir anlaşmanın etkili olması için önemli bir unsur olduğunu söyledi.

(Fotoğraflı)