Ersin Arslan / Varşova, 20 Ocak () – Avrupa Birliği (AB), Polonya'da yeni hükümetin  Anayasa Mahkemesi yapısında yaptığı değişikliği "hukuk devleti ilkeleri"ne aykırı bularak incelemeye karar verdi.

 

Avrupa Parlamentosu’nun dün geç saatlere kadar süren Polonya’daki son gelişmelerin tartışıldığı toplantısında Polonya Devlet Başkanı Andzrej Duda, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk ile görüştü.

 

Uzun tartışmaların yaşandığı Avrupa Parlamento toplantısında konuşan Polonya Başbakanı Beata Szydlo AB’den gelen eleştirileri dinleyeceklerini ancak eleştirilerin haksız olduğunu savundu. Szydlo, "Sorularınızı saygıyla karşılıyorum. Ancak Polonya Hükümeti demokratik bir seçim sonunda iş başına geldi. Hükümet seçmenlerin verdiği görev ile Polonya’yı yönetiyor. Bu da Avrupa’da demokrasinin ana koşuludur" dedi.

 

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans da,  Komisyon’un aldığı Polonya’da hukuk devleti ilkelerine saygı duyulup duyulmadığının araştırılması kararını savunarak, şöyle konuştu:

 

"Komisyon incelemesinin başlıca nedeni Polonya Anayasa Mahkemesi'dir. Polonya hükümetinin yaptığı değişiklikler mahkemenin işleyiş biçimini değiştirdi. Anayasa Mahkemesi'nin Polonya adalet sistemindeki merkezi rolü düşünüldüğünde, bu uygulama hukuk devleti ilkelerini tehdit eder noktaya gelebilir."

 

Polonya muhalefeti de Strasbourg’ta

 

Polonya muhalefetinin oluşturduğu Kasım ayında kurulan vatandaşlık hakları oluşumu Demokrasiyi Koruma Örgütü'nü temsilen bir grup da Strasbourg’ta Avrupa Parlamentosu üyerleriyle görüşmelerde bulunarak, "Polonya halkının karşı karşıya bulunduğu sorunların iç yüzünü" anlattılar.

 

Demokrasiyi Koruma Örgütü, Strasbourg ziyareti öncesinde yayınladığı basın bildirisinde, "Biz Polonya hükümetinin demokratik yollardan seçilip seçilmediğini sorgulamıyoruz. Burda garip bir durum yok. Fakat kazanılan iktidar demokrasiyi yıkmak için kullanılamaz" denildi.