Öykü Altuntaş, İstanbul 23 Mayıs () - Birleşmiş Milletler (BM) Dünya İnsani Zirvesi’nin açılış töreninde konuşan BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, savaşların uluslararası insani hukuk kurallarını ihlal ettiğine dikkat çekerek, ihtilafların önlenmesi ve çözümlenmesi için siyasi irade çağrısında bulundu.

Bugün gerçekleşen açılış töreninde konuşan Ban Ki-moon, “Şu an bir karara varalım. Sadece insanları hayatta tutmakla kalmayalım, onur içinde yaşama imkanını onlara tanıyalım” diye vurguladı.

BM’nin belirlediği 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi kapsamında, insani gündemin zirveyi şekillendirecek beş temel taahhüdüne dikkat çeken Ban Ki-moon’a göre, ihtilafları önlemek ve sona erdirmek için siyasi liderlik, insanlığı güvenli kılan değerlere sahip çıkılması, kimsenin geride bırakılmaması, yardım vermek yerine insanların yardıma muhtaç olmamalarını temin ederek değişimin sağlanması ve insanlığa yatırım yapmak İnsanlığın Gündemi’nin beş temel ilkesini oluşturuyor.

"Son hafta içinde Ekvador’daki depremde yüzlerce insan öldü, binlece kişi Suriye’de bombalandı ve kaçmak zorunda kaldı. Milyonlarca kişi de Afrika’da açlıktan öldü" diye konuşan BM Genel Sekreteri, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gelecekler saniyeler içinde tahrip ediliyor ve hastalıklar dünyaya yayılıyor; çünkü tarım yok. Genç kuşaklar da yollarını kaybediyor gibi hissediyorlar. Biz burada adaleti, umudu temsil ediyor, ortak bir geleceğin mimarisini yapmaya çalışıyoruz. Biz, tek bir insanlığız. Farklı bir geleceği şekillendirmek için buradayız. 2030 yılına kadar yerinden edilmiş insanların sayısını yarıya indirmek ve daha adil sorumluluk paylaşımı ilkesi etrafında mülteciler ile yerinden olan insanlar için daha iyi uzun vadeli çözümler bulmanız için hepinize çağrıda bulunuyorum."

Açılış konuşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, “Büyük bir iftiharla belirtmek isterim ki bu iltica, bu sığınma süreci devam etse dahi varil bombalarından kaçan, büyük bir tehditle karşı karşıya kalan ister Suriyeli ister Iraklı olsun, kim olursa olsun kapımızı hiçbir zaman insanlara, insanlığa kapatmayacağız" dedi ve ekledi:

“Savaşlar, doğal afetler, salgın hastalıklar ve iklim değişikliğinin yol açtığı krizler tüm insanların huzuru refahı ve ortak geleceğini tehdit ediyor. Zirvede bulunanlar olarak acının rengi, ırkı, dili, dini olmadığını çok iyi biliyoruz. Türkiye bugün dünyanın 140’ı aşkın ülkesinde insani yardım ve kalkınma faaliyetleri yürütüyor. Aynı zamanda 3 milyonun üzerinde Suriyeli ve Iraklı mülteciyi ülkemizde misafir ediyoruz.”

Açılış töreninde Erdoğan ayrıca, “Mevcut sistem insanlığın acil sorunları karşısında ne yazık ki yetersiz kalıyor. Sorunlara yetemeyen sistemin yükünü sadece belli ülkeler omuzluyor. Artık bu konuda herkes elini taşın altına koymalıdır” diye çağrıda bulundu. “Bizler liderler ve uluslararası toplumun sorunlu fertleri olarak, ancak ortak ilke ve amaçlar doğrultusunda çalışırsak başarılı olabiliriz” diye konuşan Erdoğan, sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin altını çizdi.