Öykü Altuntaş / İstanbul, 10 Mart () - Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Adalet Bakanlığı, Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve ABD'li savcıların Türk emniyeti ile işbirliği sayesinde, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) üyesi olduğu belirlenen ABD eski hava kuvvetleri uçak teknisyenin suçlu bulunduğunu açıkladı.

Bakanlık bugün internet sitesinde yaptığı yazılı açıklamada, Tairod Nathan Webster Pugh isimli ABD vatandaşı zanlının IŞİD'e malzeme desteği sağlamakla suçlandığını ve Pugh'un ABD kuvvetlerinde aldığı eğitimi IŞİD için silah olarak kullanarak, örgüt için şehit olmak istediğini duyurdu.

Şüphelinin 10 Ocak 2015'te Mısır'dan Türkiye'ye IŞİD'e katılmak için girmeye çalıştığı, ancak Türkiyeli yetkililerin ülkeye girişine izni vermeyerek şüpheliyi Mısır'a geri yolladığı ifade edildi. Açıklamaya göre, FBI'ın yakın takibi sayesinde zanlı 16 Ocak'ta tutuklandı ve zanlının taşıdığı dizüstü bilgisayarı araştıran görevliler, IŞİD'in propaganda videoları, örgütün sempatizanı olduğuna ilişkin sosyal medya paylaşımları ve IŞİD'in kontrol ettiği sınırlara ilişkin internet aramalarına ulaştı.

ABD'nin Türkiye'deki büyükelçiliği de, resmi sosyal medya hesabından gelişmeyi, "FBI ve ABD'li savcıların Türk emniyeti ile yürüttüğü yakın işbirliği, ABD'li IŞİD üyesinin suçlu bulunmasını sağladı" mesajıyla duyurdu.