Io Chokona / Atina, 15 Ekim () - Avrupa Birliği, Sicilya'dan sonra da, Midilli Adası'na da uzman kadrolar tarafından yönetilen “Göçmen Karşılama Merkezleri” kurmaya hazırlanıyor.

Lüksemburg Dışişleri ve Avrupa Bakanı, aynı zamanda Göç ve İltica Bakanı Jean Asselborn, göçmen sorununa acilen bir çözüm bulunmasını hızlandırmak üzere yarın Atina’ya geliyor. Asselborn, Deutsche Welle radyosuna verdiği demeçte, Avrupa’nın İçişleri ve Göçmen Bakanları’nın geçen hafta Avrupa’nın sınırlarından bütün Avrupa devletlerinin sorumlu olduğuna dair anlaştıklarını anımsattı ve ekledi:

“Eğer Avrupa’nın sınırları İtalya ve Yunanistan yoluyla muhafaza edilmezse kaos yaşanacak. Bu yüzden derhal 'Göçmen Karşılama Merkezleri' kurmamız gerekiyor. Yunanistan'a gidince Midilli’yi ziyaret edip hafta sonuna kadar bitmiş olması beklenen ilk 'Göçmen Karşılama Merkezi'ni yakından görmek istiyorum.”

Jean Asselborn, göçmen sorununun Avrupa içerisinde çözülmesi gerektiğine inandığını, bu yüzden Frontex sınır koruma hizmetlerinin desteklenmesi gerektiğini de vurguladı ve “Kararlar verildi; AB önümüzdeki Cuma gününe kadar 1,000 sınır koruma görevlisi ve Frontex (Avrupa Sınır Yönetim Kurumu) ile EASO (Avrupa Mülteci Kurumu) hizmetlerinde çalışacak elemanlar gönderecek. Şimdi hep beraber Avrupa çapında bu problemin çözülmesi için mücadele edeceğiz” diye ekledi.

AB, Birliğe yönelik mülteci akınının en çok yaşandığı İtalya ve Yunanistan'a kurmayı planladığı "Göçmen Karşılama Merkezleri" ile, göç sorununa önleyici çözüm bulmaya çalışıyor. İtalya'da Sicilya ve Yunanistan'da Midilli adalarına kurulacak "Göçmen Karşılama Merkezleri" ile öncelikle göçmenlerin barınma ve gıda ihtiyaçları karşılanacak. Göçmenlerin geçici oturma iznleri ve başka ülkelere yönlendirilme işlemleri de bu merkezlerde yapılacak.