Aynur Tattersall / Londra, 1 Eylül () - İngiltere'de yayımlanan Independent gazetesi, "Onlarca yıllık bölünmüşlüğün sonunda, Kıbrıs artık bir anlaşmanın eşiğinde mi?" başlığı ile verdiği haberde, Kıbrıs'ta yaşanan son gelişmeleri yazdı.

Independent, Rum lider Nikos Anastasiadis ile Türk lider Mustafa Akıncı arasında bugün yapılacak görüşmelerin detaylarını aktardığı haberde, Kıbrıslı Rumlar ile  Türklerin ülkelerine yeni bir imaj kazandırmaya  çalıştığını, adada eski düşmanlıkların kalmadığını belirtti.

"Müzakereler çok hızlı ilerliyor"

Gazete, Kıbrıs Dışişleri Bakanı Yannis Kasulidis, Nikos Anastasiadis ve Mustafa Akıncı arasında yapılan  görüşmelerde  ilerleme sağlandığını belirterek, geçmişteki müzakerelerin hiç bu kadar hızlı ilerlemediği yorumunu yaptı.

Yannis Kasulidis’in Kıbrıslı Türklerin, Kıbrıslılık ruhu içinde Kıbrıs'ın çıkarları için Rumlarla çalışma niyetinde olduklarını söylediğine değinilen haberde, Kasulidis’in, "Eğer bu adada Türk askerine ya da Yunan askerine ihtiyaç duyduğumuzu söylüyorsak, hangi çözümden bahsediyoruz?" sözlerine yer verdi.

Kasulidis’in, Türkiye'nin en iyi müttefiklerinin bile Kıbrıs'ın dış politikasının Türkiye'ninkine benzer olmasını görmek istediklerini söylediğini yazan gazete, Rum bakanın, "Türkler, çözümle ilgilendiklerini söylüyorlar. Söylenenlerin yapılanlarla uyumlu olmasının zamanı geldi" ifadelerini aktardı.

Kasulidis; "Kaybedecek vaktimiz yok”

Kıbrıs Dışişleri Bakanı Kasulidis, Anastasiadis ve Akıncı arasındaki müzakerelerde şu ana kadar, Türkiye için kritik konular olan toprak paylaşımı ve güvenlik garantisi gibi konuların ise gündeme gelmediği belirtilen haberde, Kıbrıs'ın yeniden birleşmesi durumunda  turizmin  yeniden canlanacağı vurgulandı.

Rum bakanın koşulların, Annan Planı'nın reddedildiği 2004'e kıyasla çok daha iyi olduğu görüşüne de yer veren gazete, bakanın tarafların zaman kazanmak gibi sorunlar yaşamadığı ve  bu sürenin 15 ayda tamamlanabileceği görüşlerine yer verdi.