Sadi Kaymaz / Pekin, 8 Eylül () - Piyasaları sarsan devalüasyonun etkisiyle Çin'in ihracatı piyasa beklentilerin altında düşerken, ithalattaki daralma beklentileri aştı. Çin ithalatındaki çöküş Asya borsalarını vurdu.

Çin Gümrükler Genel İdaresi, Ağustos ayında dolar bazında ihracatın yüzde 5.5, ithalatın ise yüzde 13.8 daraldığını açıkladı. Böylece, Ağustos ayında 48.0 milyar dolar dolayına gerilemesi beklenen dış ticaret fazlası, ithalattaki büyük daralmanın etkisiyle yüzde 40 genişleyerek 60.24 milyar dolara yükseldi.
 
Ağustos'ta gerçekleştirdiği devalüasyonla küresel piyasalarda sarsıntıya yol açan Çin'in ithalatındaki daralma, hükümetin büyüme umutlarını bağladığı iç tüketimdeki zayıflığa işaret ediyor. Bu zayıflığın üçüncü çeyreğe ilişkin toparlanma umutlarını söndürdüğü yorumları yapılıyor.

Son dönemde ekonomiye ilişkin endişelerin abartıldığını öne süren Çinli hükümet yetkilileri, büyüme motoru olarak yatırım ve ihracat yerine, iç tüketimin öne çıktığını savunuyordu.
 
Asya borsaları düşüşe geçti
 
Çin'in sabah seansının ortasında duyurduğu dış ticaret verilerinin Asya'daki başlıca endeksleri aşağıya doğru ittiği görüldü.
 
Güne ekside başlamasına rağmen hızla artıya geçen ve yüzde 1.0 kadar tırmanan Şangay Bileşik Endeksi, açıklamanın ardından gelen satışlarla sabah seansını yüzde 1.38 aşağıda tamamladı.
 
Son yılların en kötü haftalarını geçiren Japon borsaları da Çin'den nasibini aldı. Tokyo'da gösterge endeks  Nikkei 225 öğleden sonra seansına yüzde 1.72 düşüşle başladı.
 
Asya'daki önemli endekslerden Hong Kong'daki Hang Seng ise Çin verileriyle gelen satışlara rağmen öğleden sonra seansında yüzde 0.15 artıda kalmayı başardı. Hang Seng, önceki 6 işlem gününün hepsini negatif kapatmıştı.