Moskova, 19 Nisan () - Rusya Federasyonu Konseyi Başkanı Valentina Matvienko, Rusya'nın petrol fiyatlarının dondurulması konusundaki tavrını koruyacağını ve petrol üreten ülkelerle anlaşmaya varılmasını umduğunu söyledi.

Matvienko yaptığı açıklamada, petrol fiyatlarındaki istikrarsızlığın dünya ekonomisine olumsuz yansıdığını söyledi ve ekledi:

"Petrol fiyatlarının Ocak ayı seviyesinde dondurulması için ön anlaşma hazırdı, anlaşmada petrol üretim hacminin artırılmaması yazıyordu. Neredeyse tüm ülkeler bu sözleşme taslağını destekliyordu. Fakat çalışmalar sırasında eklemeler oldu, Suudi Arabistan, İran ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyesi olmayan diğer ülkelerin de bu anlaşmayı kesinlikle imzalamasının gerekli olduğunu düşünüyor. Sonuç olarak anlaşma gerçekleşemedi."

Durumu dramatize etmemek gerektiğini, uzmanların çalışması ve durumu anlamak için zaman olduğunu belirten Matvienko, "OPEC ülkelerinin ve diğer petrol üreten ülkelerin bu anlaşmaya varmasını umuyoruz. Bu olmadan herkes zorluk çekecek. Biz dramatize etmiyoruz, biz partnerlerimizle çalışıp tavrımızı koruyacağız. Petrol fiyatlarındaki istikrarsızlık dünya ekonomisine yansıyor" dedi.

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak da dün yaptığı açıklamada, Rusya'nın 20 yıldan uzun bir süreye yetecek kadar petrol kaynağı olduğunu söyledi ve "Petrol kaynaklarımız gün geçtikçe doluyor, her yıl arama çalışmaları yapılıyor, maden yataklarının ihaleleri düzenleniyor" dedi.

Novak'ın verdiği bilgilere göre, 2015 yılında 534 milyon ton petrol üretimi yapan Rusya'nın kaynakları ise, aynı dönemde keşfedilen yeni bölgeler ile 720 milyon ton arttı.

Devlet Maden Kaynakları Komisyonu'nun Mart ayındaki raporuna göre, Rusya'da 2015 yılı sonunda doğalgaz kaynaklarının artışı da 1.1 trilyon metreküp oldu.