Öykü Altuntaş / İstanbul, 13 Mayıs () - Uluslararası Af Örgütü, Suriye'nin Halep kentinde çatışan silahli muhalif grupların, sivillerin yaşam alanlarını vurarak "savaş suçu işlediğini" söyledi.

Af Örgütü, bugün yaptığı açıklamada Suriye'nin kuzeyindeki kentte, Kürtlerin yoğunluklu olarak yaşadığı Şeyh Maksud'da, pazar yeri, sokaklar, camiler gibi sivil yaşam alanlarının gelişigüzel top atışları ile hedef alındığı uyarısı yaptı.

Açıklamaya göre, bu yılın Şubat ve Nisan ayları arasında gerçekleşen ve "insan yaşamını göz ardı eden bu utanç verici saldırılarda", aralarında 30 çocuğun da olduğu en az 83 kişinin öldüğü düşünülüyor. Örgüt, Şeyh Maksud'da bir hastane yetkilisinin sözlerine dayanarak, bu tarihler arasında 700 kişinin de yaralandığını ifade etti.

Sivillerin haklarına yönelik ihlaller "savaş suçu"

Af Örgütü'nün açıklamasında dikkat çektiği kamera görüntüleri de, görgü tanıkları ve saldırıların ortasında kalan sivillerin haklarına yönelik "ciddi ihlaller" olduğuna ışık tuttu. Açıklamada, bu görüntülerde "YPG'yi hedef alan Fatah Halab koalisyonunun düzenli saldırılarla bölgedeki sivillerin yaşamlarını harap ettiğinin görüldüğü" ifade edildi.

Af Örgütü'nün Orta Doğu'ndan sorumlu yetkilisi Magdalena Mughrabi de, saldırılarda ağır toplar, havan ve roket mermilerinin sivilleri hiçe sayarak, tekrar tekrar, ölümler ve yaralanmalara neden olduğu, Suriyeli bu muhalif grupların "savaş suçu işlediği" uyarısı yaptı.

YPG'nin kontrolündeki Şeyh Maksud'da 30 bin sivilin yaşadığı düşünülüyor. Bölge, etrafını çevrelemiş olan farklı muhalif grupların da hedefinde.

Bölgede, YPG ile El Kaide bağlantılı El Nusra Cephesi, Ahrar-üş Şam ve Liva Sultan Murat Hareketi gibi cihatçı örgütler arasındaki çatışmalar sürüyor. Af Örgütü'nün açıklamasında, "2014'te Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) savaş açan YPG'nin son aylarda silahlı örgütlerle arasındaki gerginlik, özellikle Halep bölgesinde alevlendi" denildi. Bu saldırılarda, "62 YPG'li militanın öldüğü" sanılıyor.

"Rasgele" saldırıların vurduğu yaşamlar

Af Örgütü'ne konuşan Muhammed isimli bir Suriyeli, Nisan ayında silahlı grupların saldırılarında evine isabet eden 'Hamim' roketleri nedeniyle, 18 aylık kızı ve yaşları 15 ile 10 yaşlarında iki oğlu da aralarında olmak üzere, ailesinden yedi kişiyi kaybettiğini söyledi.

Muhammed, evinin cephe hattının 800 metre uzağında olduğu ve yakınında "hiçbir askeri kontrol noktasının olmadığını" vurguladı. Muhammed, Af Örgütü'ne sivillerin yaşadığı bu sokakta, Halep'deki hava saldırılarından kaçan insanların da yaşadığını söyledi.

İki YPG savaşçısı ve altı sivili tedavi eden bölgedeki bir doktorun dikkat çektiği semptomlar ve tanıklıklara işaret eden Af Örgütü yetkilileri, bölgede klor gazı gibi "kimyasal silahlar kullanılmış olabileceğini" de sözlerine ekledi.

Magdalena Mughrabi, bu gruplar tarafından sivillerin mahallelerine patlayıcı silahlarla ateş edilmesinin uluslararası insani hukukun "esas ilkesi" olan, siviller ve askeri hedefler arasındaki ayrımı "alçakça çiğnediğini" söyledi.

Uluslararası toplum "görmezden gelmemeli"

Mughrabi ayrıca, uluslararası topluma Suriye'deki silahlı grupların "savaş suçu işlediğini" gösteren güçlü kanıtları görmezden gelmemesi çağrısında bulundu ve ekledi:

"Hükümet güçlerinin yol açtığı savaş suçlarının boyutunun çok daha büyük olması, muhalif grupların bu ciddi ihlallerinin hoşgörülmesi için bahane değil."

Açıklamada, "Körfez ülkeleri, Türkiye ve Suriye'deki silahlı gruplara finansal ve lojistik destek verdiği düşünülen" diğer ülkelere silah transferinin hemen kesilmesi gerektiği çağrısı yapıldı ve bu yardımların, "insan hakları ihlallerinin güvenilir kanıtları" olacağı vurgulandı.

Af Örgütü'nden Magdalena Mughrabi, Şeyh Maksud'un "insani krizin eşiğinde" olduğunu belirtti. Mughrabi, gıda ve tıbbi desteğe erişimin, hükümet güçlerinin bölgeden çıkışlara koyduğu sınırlar ile engellendiğine işaret ederek, sivillerin "köşeye sıkıştığını" da sözlerine ekledi.

(Fotoğraflı)