Tolga Özbek / İstanbul, 2 Aralık () - Türk Hava Kuvvetleri F-16’larının sınır ihlali yapan Rus Sukhoi Su-24’ünü vurmasının ardından, bölgede uçan Rus uçakları hava hava füzeleriyle göreve çıkmaya başladı.

NATO’da AA-10 Alamo olan R-27 tipi orta menzilli füzeler, radar takibi yaparak hedeflerini vuruyor. Ancak askeri uzmanlar ise farklı bir detaya dikkat çekiyor:

“Rusların en yeni geliştirdiği hava-hava füzesi R-77. Ancak, Ruslar menzili çok uzun olan bu füzeleri Suriye’ye getirmemesi soru işareti yaratıyor. Ruslar en son bu füzeleri Hindistan’a satmıştı. Kendilerine gönderilen 2 bin adet füzenin yarısının çalışmadığını tespit eden Hint Hava Kuvvetleri, atış testlerinde de istediği verimi alamamıştı. Ruslar daha garantili olan orta menzilli R-27’leri Suriye’ye getirmeleri bu açıdan anlamlı.”

Türk Hava Kuvvetleri’nin F-16 uçaklarında R-27’lerin karşılığında orta menzilli AIM-120 AMRAAM hava-hava füzeleri bulunuyor. Geçtiğimiz yıl bu füzelerin en yeni modeli C7 modeli teslim edilmişti. AIM-120 C7’de pilot atış yapıp havada hedef değiştirebiliyor. Konuyla ilgili kaynaklar, sınır ihlali yapan Rus Sukhoi Su-24 uçağının AIM-120C7 füzesiyle vurulmuş olabileceğine dikkat çekiyor.