Ersin Arslan / Stockholm, 16 Ağustos () – İsveç Başbakanı Stefan Löfven, Türkiye'de Anayasa Mahkemesi'nın "15 yaşından küçükler ve cinsel ilişki" konusundaki kararını "endişe verici" bulduklarını, bu konuda geri adım atmayacaklarını söyledi ve "Çocuk, çocuktur" dedi.
Türkiye'de Anayasa Mahkemesi’nin, "15 yaşını tamamlamamış her çocuğa karşı gerçekleştirilen her türlü cinsel davranışın cinsel istismar sayılacağına" ilişkin hükmü iptal etmesi ve "12-15 yaş grubunun tamamı için aynı müeyyidenin uygulanmasını hukuki karar ile müeyyide arasındaki orantıyı bozduğu" kararının ardından, İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström ile Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek arasında Twitter üzerinden başlayan tartışmaya, İsveç Başbakanı Stefan Löfven de resmi bir ziyaret için bulunduğu Ürdün’den katıldı.
Konuya ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtlayan İsveç Başbakanı Stefan Löfven, "Görüşlerimizden geri adım atmamız söz konusu değil; çocuk, çocuktur" diye konuştu.
Löfven gazetecilere yaptığı açıklamada, İsveç’in Türkiye ile iyi diyalog içinde olmak istediğinin altını çizerek, "Diyalog içinde olmak bizim için önemli; ancak, kuvvetle inandığımız konuları da ifade etmeliyiz. Anayasa Mahkemesi'nin kararı endişe verici. Bizim açımızdan, savunduğumuz çocuk haklarının güçlendirilmesi konusunda görüş bildirmemiz önemli" dedi.
İsveç Başbakanı, "Çocuk haklarının güçlendirilmesi konusundaki görüşümüzden geri adım atmamız için bir neden yok. İfade etmek istediğim, çocuk haklarının ileriye değil, geriye doğru gitmesi riski var. Çocuk çocuktur. Evlilik veya cinsel ilişki gibi konularda (yetişkinler gibi) değişik konularda seçim yapabilme olanakları yoktur" diye konuştu.
(Fotoğraflı)