Io Chokona / Atina, 24 Mayıs () - Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki anlaşma sonrası Ege'de ölümlerin durmasından çok mutlu olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletlerin düzenlediği Dünya İnsanî Yardım Zirvesi çerçevesinde İstanbul'da bulunan Çipras, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü.

Yaklaşık bir saat süren görüşmeleri Yunanistan tarafı “samimi” olarak nitelendirdi.  Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında imzalanan anlaşmanın olumlu sonuçlar verdiğini, nerdeyse ülkeye giren sığınmacı-göçmen sayısının sıfırlandığını söyleyen Çipras, dolayısıyla Ege’de artık insanların yaşamlarını yitirmediklerinden dolayı çok mutlu olduğunu vurguladı.

Buna karşılık, Yunanistan tarafı, Türkiye’nin Ege’de kurallara uygun şekilde davranmadığını da ileri sürdü. Görüşmede iki taraf, Çipras'ın dile getirdiği kural dışı hareketlerin üstesinden gelinmesi için diplomatik yolların kullanılması konusunda anlaşmaya vardı.

Yunanistan Başbakanı Çipras’ın İzmir ziyaretinde gündeme getirdiği Taşımacılık, Enerji ve Turizm ile ilgili konularda iki ülke arasındaki işbirliğinin devam edeceği açıklandı. Ayrıca her iki taraf da Kıbrıs sorununun çözümü için görüşmelerin devam etmesi gerektiğine karar kıldı.

Görüşmede Çipras’ın yanında Hükümet Sözcüsü Olga Yerovasili, Göç Politikaları Bakan Vekili Yiannis Muzalas ve Eğitim Bakan Yardımcısı Theodosis Pelegrinis bulundu.

Yunanistan Başbakanı dün ayrıca Patrik Bartolomeos ile de görüştü. Çipras, Twitter hesabında, Patrik ile Heybeli Ruhban Okulu’nu ve Rum cemaatini ilgilendiren konular hakkında konuştuklarını belirtti.