Io Chokona / Atina, 17 Kasım () - Başbakan Ahmet Davotoğlu’nun daveti üzerine Türkiye’yi ziyaret edecek olan Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın uluslar arası gelişmelerin yanı sıra özellikle göçmen sorununa odaklanması bekleniyor.

Çipras, Avrupa Birliği ülkelerine geçmek isteyen sığınmacıların Türkiye sınırları içerisinde kaydedilmeleri ve doğrudan Avrupa’ya şevk edilmeleri gerektiğini tekrarlayacak.

Çipras, Paris’teki terör saldırılarının Avrupa’da yaratacağı jeopolitik etkilerin gölgesi altında gerçekleşecek olan ziyaret öncesinde Avrupa’nın terörü ortadan kaldırması ve tecrit etmesi yanı sıra, bölgedeki savaşın da sona ermesi için çaba göstermesi gerektiğini söyledi.

Terör saldırılardan sonra Yunanistan Savunma Bakan Yardımcısı Nikolaos Toskas, Alternatif Göç Bakanı Ioannis Mouzalas ve Yunanistan Ulusal İstihbarat Teşkilatı’nın Başkanı Yiannis Roumbatis ile görüşen Başbakan, Türkiye’deki güvenlik durumu konusunda bilgi istedi, ayrıca ek önlemler alınması konusunda uyardı.

Yunan basınına göre, Aleksis Çipras, François Holland’ın açıklamaları sonrasında, bütün Avrupa’nın gözleri üzerindeyken şimdiye kadar bir Yunanistan başbakanı tarafından Türkiye’ye yapılan en önemli ziyareti gerçekleştirmek üzere.

17-18 Kasım’da gerçekleşecek ziyarette Yunanistan Başbakanı’na Dışişleri bakanı Nikos Kontzias ve Alternatif Göç Bakanı Ioannis Mouzalas eşlik edecek.

Paris’te gerçekleşen terör saldırılarında iki teröristin Leros Adası’ndan Avrupa’ya geçmiş olduklarının belerlenmesi, göçmen sorununa başka bir yaklaşım gerektiğini düşündürüyor.

Bu konu üzerine Ioannis Mouzalas, Avrupa Birliği üye ülkelerinin dış sınırlarının yönetimi için oluşturulan Operasyonel İşbirliği Ajansı Frontex’e bağlı devriye gemilerinin Türkiye’ye de gitmesi gerektiğini söyledi.