Ersin Arslan / Stockholm, 19 Ekim () - Ortadoğu, Asya ve Afrika'dan yükselen büyük göç dalgası Avrupa'da politikayı da etkiliyor. Birçok ülkede güçlenen ırkçı partiler, İsveç'te de ilk sıraya doğru yükseliyor.

Yougov araştırma şirketinin Metro gazetesi adına yaptığı son seçmen eğilimleri araştırma sonucları, bugün İsvec’te seçim olması durumunda ırkçı İsvec Demokratları Partisi'nin (SD), Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin önünde birinci parti olacağını gösteriyor.

İsveç'te 2014 yılında yapılan parlamento seçimlerinde yüzde 12.9 oy alarak üçüncü büyük parti olan İsveç Demokratları Partisi son kamuoyu araştırmasında oylarını ikiye katlayarak yüzde 26.8 ulaşmış görünüyor.

Araştırma sonuçları mülteci ve göçmen sorununun İsveçli seçmenin parti seçiminde en önemli konusu olduğunu gösteriyor. Seçmenlere göre, sağlık, işsizlik ve eğitim sorunları ise mülteci ve göçmen sorunlarının ardından geliyor.

Politika analistleri, Avrupa’da ve İsveç’te son aylarda yaşanan mülteci ve göçmen akınının halk arasında günlük sohbetlerin ana konusu olduğu bugünlerde ırkçı partinin mülteci ve göçmen karşıtı yoğun propaganda kampanyasının kamuoyu eğilimlerini etkilediğine dönük ortak görüşü paylaşıyor.

Irkçı parti ilk yükselişini, "para toplamak" ya da "dilencilik" diye nıtelendirdikleri ve "AB göçmenleri" olarak adlandırılan Romanya ve Bulgaristan vatandaşı Romanlar'a karşı yürüttüğü kampanyalara dayandırdı.

Irkçı parti, Stockholm’ün büyük metro istasyonlarından Östermalm’de İngilizce yaptıkları "Stockholm’deki dilencilik adına" yabancı turistlerden özür diledikleri afiş kampanyası ile kamuoyunun tepkisini çekmişti.

Irkcı İsveç parti şimdi de Suriyeli ve diğer ülke göçmenlerini İsveç’e gelme konusunda korkutarak caydırmayı amaçlayan yurt dışında ilan kampanyaları düzenlemeyi planlıyor.