Öykü Altuntaş / Antalya, 14 Kasım () – Fransa’nın başkenti Paris’te gerçekleşen terör saldırıları, ABD Başkanı Barack Obama’nın “G20 misyonuna aciliyet kazandıracak".

Washington Post gazetesinin haberine göre, Paris’te gerçekleşen ve en az 127 kişinin öldürüldüğü ifade edilen bombalı ve silahlı saldırılar, Obama’nın 15-16 Kasım’da Antalya’da gerçekleştirilecek G20 Liderler Zirvesi’ndeki “misyonunun” da ivediliğini arttıracak.

ABD Başkanı’nın dokuz günlük küresel güvenlik ve ekonomi zirveleri kapsamındaki gezisini terör saldırılarının ardından iptal edip etmeyeceği konuşuluyordu.

Gazete, bu çerçevede Paris’teki şiddetin ardından ABD’nin IŞİD ile mücadele ve Suriye iç savaşının sona erdirilmesi amacıyla G20'deki temaslarında misyonunun genişleyeceğini kaydediyor.

Dünya liderleri ve beraberinde delegasyonlar, uluslararası basın mensupları Antalya’ya akın ederken, Paris’teki saldırıların da G20 Zirvesi’ne damga vurması bekleniyor.

Zirvede, Suriye’deki iç savaş ve Orta Doğu’da ile mücadele konularının önceliğe alınacağı bildirilmişti.

"Fransa, olağanüstü bir terörle mücadele ortağı"

Obama, saldırılara ilişkin açıklamasında, "Bu saldırı sadece Fransa'ya karşı değil, tüm insanlığa karşı gerçekleşmiştir. Hep birlikte paylaştığımız evrensel değerlere saldırılmıştır” diye konuştu.

Obama Fransa’yı “olağanüstü bir terörle mücadele ortağı” olarak tanımlamış ve saldırıların ardından ABD’nin Fransa’ya yardım eli uzatacağı sinyallerini vermişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da G20 Zirvesi’nde ilk ikili görüşmesini Obama ile, 15 Kasım Pazar günü yapacağını açıklamıştı.

Haberde, Erdoğan’ın zirvedeki temaslarında Obama’ya IŞİD ile mücadelede askeri eylemlerini güçlendirmesi, böylece Türkiye- Suriye sınır bölgesinin IŞİD ve radikal gruplardan temizlenmesinin sağlanması için baskı yapması bekleniyor.

Aynı zamanda Türkiye, “uçuşa yasak bölge”nin bu endişeler doğrultusunda gerekli olduğunun altını çizmişti.