Kathleen Kamstra / Johannesburg, 3 Aralık () - Güney Afrika Yüksek Mahkemesi, "suç oluşturan adam öldürme"den yargılanıp mahkûm olan rekortmen paralimpik atlet Oscar Pistorius'un suçunu "cinayet"e dönüştürdü.

Yüksek Mahkeme'nin kararı sonrası, halen ev hapsinde olan Pistorius yeniden yargılanacak. Savcı Gerrie Nel, 3 Kasım tarihinde Pistorius'un ev hapsine çıkarılmasına temel oluşturulan "suç oluşturan adam öldürme" suçu yerine "cinayet" suçundan yargılanması talebiyle Yüksek Mahkeme'ye başvurmuştu.

Güney Afrika'da, "şartlı tahliye" düzenlemelerine göre, "suç oluşturan adam öldürme" suçundan normal koşullarda bir katil 15 yıl hapis cezasına çarptırılıyor ve aldığı cezanın 6’da 1’i kadar süreyi geçirdikten sonra serbest kalabiliyor; ancak, cinayet suçundan hüküm giyenler bu maddeden yararlanamıyor.

Model ve hukukçu sevgilisi Reeva Steenkamp’ı vuran Pistorius mahkemede verdiği ifadede eve soyguncu girdiğini sanıp silahını ateşlediğini ve kız arkadaşını yanlışlıkla vurduğunu söylemişti. Kız arkadaşını 14 Şubat 2013’de evinde öldürme suçundan 5 yıl hapse mahkum olan Pistorius 20 Ekim'de hapisten çıkartılıp ev hapsine alınmiştı.

1986 yılında Güney Afrika’nın başkenti Johannesburg’da iki fibula kemiğinden yoksun doğan Oscar Pistorius bacaklarındaki karbon fiber özel ekipmanlarıyla paralimpik koşulara katılmış ve rekordan rekora koşmuştu.

(Fotoğraflı)