Ahmet YILDIRIM/ Dortmund, 25 Ağustos () – Alman Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, hükümet ortağı SPD’nin aksine, Almanya’nın IŞİD’le mücadelede kapsamında uluslararası koalisyona destek amacıyla gönderilen Alman askerlerinin İncirlik’te kalmasından yana. Otuzu aşkın gazetenin oluşturduğu Alman Yazı İşleri Ağı’na (Redaktionsnetzwerk Deutschland) konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan von der Leyen, “Alman ordusu, IŞİD’e karşı yürütülen uluslararası mücadeleyi NATO Üssü İncirlik’ten sürdürmeyi istiyor” dedi.

Alman Yazı İşleri Ağı’nın yarın (Cuma) çıkacak sayısına atıfta bulunarak Alman Savunma Bakanı von der Leyen’in açıklamalarını aktaran Frankfurter Allgemeine gazetesi, Leyen’in “İncirlikten yapılan operasyonlar hem Türkiye hem de Almanya’nın çıkarına” dediğini yazdı. Habere göre, “Alman ordusunun gerektiğinde acil olarak çekilmeye hazır mı?” sorusuna yanıt veren von der Leyen, “Akılcı bir askeri planlama her zaman alternatifleri de öngörür” ifadelerini kullandı.

Der Spiegel dergisi, İncirlik’teki Alman askerlerinin çekilme hazırlıkları yaptığını, alternatif olarak Ürdün ve Kıbrıs’ın değerlendirildiğini iddia etmişti. Dergiye konuşan hükümet ortağı Sosyal Demokrat Parti milletvekili Rainer Arnold, “Alman askerlerinin ziyaret edilmesine müsaade edilmezse, teskerenin uzatılması söz konusu değil. Hükümet derhal Alman askerlerinin konuşlanabileceği başka bir yer bulmalı” ifadelerini kullanmıştı.

Awacs uçuşlarına da izin vermeyiz

Rainer Arnold ayrıca, izin verilmemesi durumunda sadece İncirlik’ten çekilmenin söz konusu olmayacağını, partisinin Awacs uçuşlarına Alman askerlerinin katılması konusunda da olumsuz oy vereceğini dile getirmişti. Arnold, Spiegel’de yer alan ifadesinde ”NATO, Alman parlamentosunun Awacs uçuşları için Alman askerlerine izin vereceğinden hareket etmesin” diye konuşmuştu.

SPD’li vekilin çok net çağrısıyla Türkiye ile Almanya arasında ortaya çıkan ziyaret krizinin tırmanacağına dikkat çeken Spiegel Online ise, SPD olmadan hükümetin Aralık ayında süresi dolacak olan tezkerenin uzatılma şansı bulunmadığını öne sürmüştü.