Ahmet Yıldırım/ Dortmund, 4 Mayıs () - Almanya’da yaşayan göçmenler arasında ekonomik ve eğitim yönünden durumu en kötü olanlar Türkler. Federal İstatistik Dairesi ve Sosyal Ekonomik Panel uzmanlarının Almanya’daki göçmenlerin durumunu analiz ettikleri rapora göre, göçmenler arasında en çok dışlandıklarını düşünen grup Türkler. Göçmenler arasında genel olarak dezavantajlı olduğunu düşünenler yüzde 8 düzeyindeyken, bu oran Türkler arasında yüzde 18. Eski Yugoslavya göçmenleri arasında dezavantajlı olduğunu düşünenler yüzde 7 iken Güney Batı Avrupa ülkelerinden gelenler arasında yüzde 4, Doğu Avrupa’dan gelen göçmenler arasında ise yüzde 8 düzeyinde.

Üç Türk’ten biri yoksulluk sınırının altında

N24.de de yer alan haberdeki istatistiklere göre, Türkler arasında yoksulluk da oldukça yüksek. Göçmen kökenlilerin yüzde 14’ü yoksulluk sınırının altındayken, Türklerin üçte biri yoksulluk sınırının altında bulunuyor. Yugoslavya kökenlilerde yoksulluk sınırının altında olanların oranı yüzde 27, Doğu Avrupa’dan gelenler arasında ise yüzde 20 düzeyinde. Türklerin ortalama gelir düzeyi de diğer gruplara göre düşük. Güney Avrupa ülkelerinden gelen göçmen ailelerin ortalama geliri bin 486 Euro düzeyindeyken, Türklerin ortalama aylık geliri bin 242 Euro. Göçmen kökenli olmayanların ortalama geliri ise bin 730 Euro.

Eğitim durumu da iç açıcı değil

Almanya’daki Türk kökenli göçmenlerin ekonomik durumunun kötü olmasında eğitim durumlarının düşük olmasının etkili olduğu belirtiliyor. Türkler arasında toplamda meslek eğitimi yapmamış olanların oranı yüzde 65. Doğu Avrupa’dan gelenler arasında bu durum yüzde 25. Türkler arasında meslek eğitiminin bu denli düşük olmasında birinci kuşağın işçi olarak gelmesi ve meslek eğitiminin bulunmaması gösteriliyor. 50 yaş üzerindeki Türk işçilerin çoğunun meslek eğitimi bulunmuyor.

Yaşlılar arasında durum iyi değil

Birinci kuşak göçmenler arasında ekonomik durumu iyi olmayanların oranı da yüksek. İstatistiklere göre, 50-64 yaş arasındaki her dört göçmenden biri yoksul. 65 yaş üstündekiler de ise her üç kişiden biri yoksulluk sınırının altında.

Almanya’daki yaşlı göçmenlerin sağlık durumu da iç açıcı değil. Hasta ya da sakat olanların oranı göçmen kökenli olmayanlara göre daha yüksek. Orta yaş üstü Türk kadınlarının diğer kadınlara göre kilo sorunu yaşadıkları ve daha sık rahatsızlık yaşadıkları da istatistiki değerlendirmelerde göze çarpıyor.