Ali Kan/Bakü, 25 Eylül, () – Azerbaycan’da Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in 18 Temmuz'da imzaladığı kararnameyle, anayasanın 29 maddesinde değişiklik yapılması için yarın referandum yapılacak.

Anayasaya değişikliğiyle, cumhurbaşkanının görev süresinin 5 yıldan 7 yıla çıkartılması, Cumhurbaşkanı seçilme yaşındaki "en az 35 yaş" kısıtlamasının kaldırılması, Cumhurbaşkanına erken cumhurbaşkanlığı seçimi ilan etme yetkisinin verilmesi öngörülüyor. Değişiklikler arasında "cumhurbaşkanı birinci yardımcılığı" ve "cumhurbaşkanı yardımcıları" makamları da oluşturulacak. Bu makamlara atamalar ve görevden almalar cumhurbaşkanı tarafından gerçekleştirilecek. Cumhurbaşkanı birinci yardımcısı dokunulmazlık hakkına sahip olacak. Cumhurbaşkanının olmadığı durumlarda tüm yetkileri birinci yardımcısına geçecek.

Ülke siyasetinin gündemini oluşturan referandumla ilgili açıklama yapan Sivil Toplum Referandum Grubu’nun vekili, Reformcu Gençler Birliği Başkanı Ferit Şahbazlı, “Yapılacak referandum Azerbaycan halkının iradesinin ifadesidir” dedi. Şahbazlı, Anayasaya bir takım değişiklikleri öngören halk oylamasının modern dönemin çağrılarının ortaya çıkardığı bir talep olduğunu vurguladı. Şahbazlı, Genel olarak, Anayasa reformlarının yapılması tüm demokratik toplumlara özgü bir özellik olduğunu belirterek konuşmasına şöyle devam etti:

“Anayasa’nın dünyada ve ülkede yaşanan süreçlere uygun bir şekilde gelişmesi kanunlara uygundur. 26 Eylül'de Anayasa’da önerilen değişiklikler insan hak ve özgürlüklerinin korunması, siyasi yönetim kuruluşlarının faaliyetlerinin geliştirilmesi gibi önemli alanları kapsamakla, oldukça ilerici bir adımdır. Bu değişiklikler Azerbaycan'da siyasi ve ekonomik istikrarın sürekliliğini sağlamak, dünyada yaşanan oldukça karmaşık olayların ışığında devletimizin ulusal güvenliğini korumak açısından oldukça büyük önem taşıyor. Genel olarak Anayasaya önerilen bu ve diğer değişiklikler ülkemizin gelişiminde yeni aşamanın başlangıcı olacaktır. 125 seçim bölgesinde 5 bin 627 sandıkta, 5 milyon 260 bin seçmenin oy kullanabileceği referandumda, yurt dışında yaşayan Azerbaycan vatandaşları için 38 noktada seçim merkezleri kuruldu'' dedi.

Azerbaycan'daki yasal süreç gereği, anayasa değişikliklerini içeren maddeler yarın halkın onayına sunulacak.