(Ölü sayısıyla ilgili resmi bilgi eklendi)

Barselona, 17 Ağostos, () - İspanya'nın Barselona kentindeki turistik Las Ramblas bölgesinde bir araç kalabalığı ezdi. Hükümet yetkilisi 13 kişinin öldüğünü, 50 kişinin yaralandığı açıklandı.

Barselona kent merkezinde bir sürücü, minibüs kalabalığın üzerine sürdü.

Yerel medyanın aktardığına göre bazı sivillerin yaralandığı olay sonucu Barselona polisi, halkın bölgeden uzak durmasını istedi.

Çok sayıda polis ve ambulans olay yerine intikal ederken, bölgedeki vatandaşlar ve turistler korkuyla kaçıştı.

Minibüs sürücünün aracı terk edip koşarak kaçtığı öğrenildi. Görgü tanıkları bu şahsın, 170 boylarında, mavi çizgili beyaz bir gömlek giymiş bir şahıs olduğunu söyledi.

Katalan acil servis yetkilileri, bölgedeki metro istasyonlarının boşaltılmasını ve kapatılmasını istedi. Bölgedeki taksiler, camlarına 'Taxi S.O.S" yazarak, bölgenin acilen tahliye edilebilmesi için vatandaşları ve turistleri ücretsiz taşıdı.

İlk yardım görevlileri yaralıları yerde tedavi ederken, Katalan Polisi resmi açıklamasında 1 ölü 32 yaralı olarak duyurdu. Daha sonra hükümet yetkilisinin verdiği bilgide, 13 kişinin öldüğü ve 50 kişinin yaralandığı açıklandı.

Silahlı saldırganlar restoran bastı

İspanyol medyası, silahlı iki kişinin bir restorana girdiğini iddia etti.

El Periodico gazetesi, La Boqueria Market bölgesinde silahlı iki şüphelinin bir barı bastığı, içeriden silah sesleri geldiğini söyledi. İngiliz basını, içeride rehinelerin olduğu iddia etti.

Barselona polisi, olayın bir terör saldırısı olduğunu doğruladı. Terörle mücadele ekipleri uzun namlulu silahlarla bölgede helikopter destekli operasyon başlattı.

RT, iki silahlı saldırganın turistik Carrer Tallers Caddesi'nde Luna de Istanbul adlı bir Türk restoranına girdiğini ve insanları esir aldığını söyledi. Yerel basın, polisin saldırganlarla rehine pazarlığı yaptığını belirtti; polis yetkilileri ise rehine durumu olmadığı söyledi.

Saldırıda kullanılan minibüsün kiralık araç olduğu belirtildi. Barselona'nın 70 kilometre kuzeyindeki Vic şehrinde polis ekipleri, saldırıyla bağlantılı olduğu sanılan ikinci bir minibüsü ele geçirdi.

Bölgede saldırıyla bağlantılı olduğu sanılan bir şahıs polis tarafından gözaltına alındı. Driss Oukabir adlı şahsın 25 yaşında, Fas asıllı bir İspanyol vatandaşı olduğu belirtildi. Oukabir'in Santa Perpetua de la Mogada şehrinde minibüsü kiraladığı iddia edildi.

Saldırıya uluslararası tepkiler

Yerel belediye, eyalet ve merkezi hükümet yetkilileri, saldırıyla ilgili acil eylem planı geliştirmek üzere olağanüstü toplandı.

İspanya Başbakanı Rajoy, olayın ardından yaptığı açıklamada tüm yetkililerle iletişim içinde olduklarını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson da olayla ilgili konuşarak, "Tüm dünyadaki teröristler bilmelidir ki, ABD ve müttefikleri sizi bulup adalete teslim edecektir," dedi.

İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon, Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan, ABD Başkanı Trump'ın eşi Melanie Trump, İngiliz İşçi Partisi Genel Başkanı Jeremy Corbyn gibi çok sayıda isim de terör saldırısıyla ilgili sosyal medyadan paylaşım yaparak, başsağlığı ve dayanışma mesajları verdiler.

 

(Fotoğraflı)

 

Görüntü Dökümü:

- Kaçan vatandaşlar

- Olay yerine giden ekip araçları

- Operasyon düzenleyen polis ekipleri

- Yaralılar ve ilk yardım çalışmaları

- Genel ve detay görüntüler

- Helikopter destekli operasyon

- Luna de İstanbul restoranından arşiv görüntüsü

- Şüphelinin gözaltına alınma görüntüsü

(Twitter kaynaklı amatör görüntüler)