ABD'nin, 'eğit-donat' programı kapsamında, Ürdün'de Suriyeli muhaliflere yolladığı CIA'ye ait silahların, Ürdün gizli servisi görevlileri tarafından düzenli olarak çalınıp karaborsada silah tüccarlarına satıldığı ortaya çıktı.

Amerikan medyasında yer alan haberlere göre, Ürdün gizli servisi görevlilerince çalınan CIA silahları, geçen Kasım ayında Amman'da polis eğitim merkezine yapılan, aralarında iki Amerikalı eğitmenin de bulunduğu 5 kişinin ölümüne yol açan saldırıda da kullanıldı.

Amerikan Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) ve Suudi Arabistan tarafından, Ürdün'de bulunan Suriyeli muhaliflere yollanan ve Ürdün İstihbarat Servisi (G.İ.D) elemanları tarafından çalınan silahlar arasında kalaşnikof tüfekler, havan topları, güdümlü roketler ve el bombalarının bulunduğu, bunları karaborsaya satan şahısların lüks araçlar, cep telefonları ve başka araç-gereçler satın aldıkları belirtildi.

ABD, 'eğit-donat' programını bir süre Türkiye'de de uygulamış, bu programı tamamlayan ve Suriye'ye geçen ilk grup, El Kaide ve El Nusra'nın saldırıları sonucu kısa sürede dağılmış, silahlarını da bu örgütlere teslim etmişlerdi.

Nafiz ALBAYRAK / NEW YORK