İtalya’da, vegan yaşam tarzını benimsemiş bir çift hakkında,

11 aylık çocuklarını yetersiz besledikleri gerekçesiyle soruşturma başlatıldı. Savcılık, söz konusu çifti, çocuklarına kötü muamele etmekle suçluyor.

Hayati tehlikeye yol açacak şekilde beslenme yetersizliği ve ağır nörolojik gerileme yaşayan 11 aylık bir bebeğin, Floransa kentindeki Meyer Çocuk Hastanesi’ne yatırılması, vegan beslenme tarzının doğru bir şekilde uygulanmasının önemine dikkatleri çekti.

İtalyan basınında yer alan bilgilere göre, 6 gündür tedavi altında olan bebeğin, kilosunun normal olmasına karşın, vücudunda bazı önemli besinlerin, özellikle 4 yaşına kadar merkezi sinir sisteminin gelişmesi için önem arz eden B12 vitamininin ciddi oranda eksikliği saptandı.

Doktorlar, yanlış beslenen çocuğun hastaneye getirildiğinde ne emekleyebildiğini, ne de oturabildiğini söyledi.

Hayvan kökenli gıdaları ve diğer hayvansal ürünleri tüketmeyi reddeden vegan anne-babanın, sütten kesip 6 aydan sonra bebeği de vegan diyetiyle beslemeye çalıştığı, ancak bebeğin bu ek besinleri reddetmesinden dolayı, anne sütüne devam ettiği ortaya çıktı.

Üstelik şimdiye kadar bebeğin bir pediatri uzmanı tarafından takip edilmemiş olduğu da belirlendi.

SORUN VEGAN BESLENMEDE DEĞİL, BUNU YANLIŞ UYGULAMADA

Doktorlar, annede de yetersiz beslenme ve ciddi oranda B12 vitamini eksikliği sorunu tespit ettiklerini, bunun da vegan diyetinden değil, bunu dengeli bir şekilde uygulamamasından kaynaklandığını kaydettiler.

Doktorların, kritik süreci atlatan bebeği hastanede, ebeveynlerinin de rızasıyla vegan olmayan tarzda, en iyi B12 kaynakları olan hayvansal gıdalarla da beslemeye başladığı kaydedildi.

Savcılık, bebeğin bu duruma gelmesinden sorumlu tuttuğu, Pisa kentinde yaşayan 30’lu yaşlarındaki çifti soruşturma altına aldı.

Bu olayın ardından vegan beslenme tarzının eleştirilmesine ise, ülkedeki Vegan Yaşama Projesi adlı dernekten tepki de gecikmedi.

Yapılan açıklamada, vegan olan ya da olmayan ailelerin çocuklarının, gelişimleri için temel besinlere ihtiyacı olduğunun altı çizilerek, “Ebeveynlerin, çocuklarının beslenmesi konusunda dikkatsiz olması, vegan olmalarından değil, tamamen yüzeysel olmalarından kaynaklıdır” dendi.

İtalya’da 400 bin kişi vegan yaşam tarzını benimsediği ifade edilirken uzmanlar, çocuklarını bu yönde beslemeye karar vermeleri halinde,

özellikle 1 yaşını geçene kadar bir uzman yardımıyla diyet programını belirlemeleri için ebeveynleri uyarıyor.