Ünsal TURAN / KOPENHAG ()-DANİMARKA hükümetinin mülteci politikasını protesto eden binlerce Danimarkalı, mülteciler için yürüdü. Godthersgade caddesinden parlamento meydanına yürüyen yaklaşık 15 bin kişi, siyasetçilere ülkeye daha çok mülteci kabul edilmesi çağrısında bulundular. Protestocular Türkiye’ye övgüler yağdırarak, parlamento meydanında yapılan konuşmalarda “Danimarka diğer ülkelere göre daha az mülteci kabul ediyor. Avrupa ülkeleri de kota koyuyorlar. Oysa Suriye ile sınır olan Türkiye milyonlarca mülteciye kapılarını açtı, açmaya devam ediyor. Avrupa ülkeleri Türkiye kadar olamıyorlar. Türkiye’yi Mültecilere karşı gösterdiği ilgiden dolayı teşekkür ediyoruz. Avrupa ülkeleri Türkiye’nin yükünü hafifletmeli” dediler.

Suriyeli mülteci Faraz “Ben de buraya mülteci olarak geldim. Türkiye’de kışın bir süre bulundum. Danimarka hükümeti sert kararlar alıyor ama halkı hükümeti protesto ettiği ve bize kucak açtığı için ben de burada onlara destek veriyorum. Mülteci olmanın zorluklarını, sadece biz biliriz” dedi.

“MÜLTECİLERE İNSAN GİBİ DAVRANILSIN”

Gösteri, “Herkes güvenlik içinde yaşama hakkına sahiptir.” “Danimarka'da hiç kimse yoksulluk içerisinde yasamasın.” “Danimarka'da herkes adil ve eşit muamele hakkına sahiptir.” “Danimarka'da herkes saygı ve onurlu muamele görmeli.” “Savaştan ve baskıdan kaçan insanlar iltica hakkına sahiptir.” “Biz yaşadığımız ülkede birbirimize düzgün davranalım istiyoruz.” “Savaştan ve zulümden kaçan insanlara yardımcı olalım” sloganları ile başladı ve hükümetin mülteci ve göçmen politikasını eleştirilerle devam etti. Gösteri sonunda, bazı mültecilerin sınır dışı edilmelerini önlemek için mülteci kampı önünde toplanılması ve barikat oluşturulması çağrısında bulunuldu. Göstericiler ellerinde, “Başbakan ve Danimarka Halk Partisi dışarı, mülteciler içeri”, “Mültecilere insan gibi davranılsın”, “Kopenhag herkes için” gibi pankartlar taşıdılar. Salı günü akşamüzeri başlayan gösteri, akşam saat 21:00 gibi sona erdi.