Ersin Arslan / Stockholm, 27 Haziran () – Doğu Afrika ülkelerinden Tanzanya’da eşcinsellerle, eşcinsel haklarını savunan örgütlere karşı hükümetin yönelttiği tehdit gittikçe sertleşiyor.

Tanzanya’nın hükümet denetimindeki Daily News gazetesinin haberine göre Tanzanya İçişleri Bakanı Mwigulu Nchemba yaptığı açıklamada ülkede eşcinselliğe yer olmadığını belirterek ‘‘Eşcinsellikle ilgilenenler bunu kabul eden ülkelere yerleşsinler’’ dedi.

Talimatın Devlet Başkanı John Magufuli’den geldiğini belirterek, eşcinsel haklarını savunan yardım kuruluşlarını da tehdit eden Mwigulu Nchemba ‘‘insan haklarını kalkan yaparak eşcinsel haklarını savunan yardım kuruluşlar kendilerine uğraşacakları daha iyi işler bulsunlar’’ diyerek eşcinsel haklarını savunanlarının tutuklananıp yargılanacağını ve sınır dışı edileceklerini belirtti.

Erkekler arasında cinsel ilişkiyi yasaklayan Tanzanya yasalarına göre buna aykırı hareket edenler ömür boyu hapse mahkum edilebiliyor.Ancak yasada kadınlar arasında cinsel ilişki konusunda ise bir hüküm bulunmuyor.

Tanzanya Daily Nation gazetesinin haberine göre de son zamanda eşcinsellere yönelik baskının arttığı ülkede yüzlerce eşcinsel tutuklanarak hapse atıldı. Bir çok aids kliniğinin kapatıldığı duyurulan gazete haberinde bir çok erkeğin de kendilerine yönelik eşcinsel suçlamalarının ispat edilebilmesi amacıyla anal kontrole zorlandıkları belirtildi.

Geçen yıl da Tanzanya hükümeti ‘eşcinselliği teşvik ettiği’ gerekçesiyle kayganlaştırıcı kremlerin ithalatını yasklamıştı.