Deniz Berktay / KİEV, () “Ukrayna genelev değildir'' sloganıyla yıllar önce kendisini gösteren ve kadın eylemcilerinin üstsüz protestolarıyla dünya gündemine oturan Ukraynalı kadın örgütü FEMEN'in, Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda düzenlediği son eylemin ardından örgütün lideri Anna Gutsol, Doğan Haber Ajansı ()'na konuştu.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ile Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandır Lukaşenko'nun ortak basın toplantısı sırasında FEMEN eylemcisi bir kızın üstsüz olarak salonun ortasına atlaması ile ilgili olarak 'ya konuşan Gutsol, bu eylemi, diktatörlüğe karşı bir protesto eylemi olarak düzenlediklerini ifade etti.

Eylemin neden düzenlendiği ile ilgili sorulan soruya Anna Gutsol, “Çünkü, bundan üç yıl önce diktatörlüğe karşı devrim yapmış olan ve bu uğurda çok sayıda kişinin hayatını feda ettiği bir ülkeye Belarus diktatörünün gelmesine karşıyız. İkincisi ise, Belarus'ta gizli polis üyeleri, 2011 yılının sonlarında, bizim eylemcilerimize eziyet ve tacizde bulunmuştu. Bunun da hesabını sormak istedikö, diye yanıt verdi.

FEMEN örgütü, 2014 yılındaki ihtilalden sonra Rusya'ya kaçmak zorunda kalan eski cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç döneminde iktidara yönelik düzenlediği siyasi protesto gösterileriyle ön plana çıkmıştı. İhtilalden sonra Ukrayna'da durumun iyiye mi yoksa kötüye mi gittiği yönündeki soruya da Anna Gutsol, “Bunu, iktidarın sivil topluma nasıl davrandığına bakarak değerlendirmek gerekecek. Bizim eylemcimizin saatlerdir avukatıyla görüştürülmediğini göz önünde bulundurursak, o zamandan bu yana fazla bir şey değişmediö diye yanıt verdi.