İspanya'da yaşanan büyük ekonomik krizde ayakta kalan tek sektör olan turizmde rekorlar gelmeye devam ediyor. 2008 yılında başlayan krizin yol açtığı sanayideki büyük düşüşle zor yıllar geçiren İspanya'nın imdadına turistler yetişti. 2015 yılının ilk yedi ayında bu sıcak Akdeniz ülkesini ziyaret eden turistlerin sayısının 37 milyon 900 bin’e ulaşarak yeni bir rekor kırdığı duyuruldu.

Geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 700 bin daha fazla turist alan İspanya'nın yeni favori milletlerinin Çin, Japon ve Güney Koreliler olduğu açıklandı. Geçtiğimiz yıllarda Rus turizminde yaşanan artışın bu yıl yüzde 37.5 gibi bir oranla negatife dönüştüğü vurgulanan açıklamada bu boşluğu Uzakdoğu Asyalı turistlerin doldurduğu hatırlatıldı. Ruslar yavaş yavaş İspanyol sahillerinden uzaklaşırken onların yerini Amerikalılar aldı. Bu durumda dolardaki yükselişin önemli rol oynadığı ifade edildi.

İspanya'yı en fazla ziyaret eden ülke vatandaşlarındaki geleneksel sıralama ise değişmedi. İlk yedi ay içinde 8,7 milyon ile İngiliz turist başı çekerken onu 6 milyon ile Fransızlar ve 5,6 milyon kişi ile de Almanlar izledi. Özellikle bu üç ülke vatandaşlarındaki yeni artışın bazı Akdeniz ülkelerinde yaşanan terör olaylarından kaynaklandığı belirtildi. İngiliz, Fransız ve Alman turistlerin diğer ülkelerdeki rezervasyonlarını iptal ederek kendilerini daha güvenli hissettikleri İspanya'ya yönelmeye başladıklarına dikkat çekildi.

Turizm sektörünün ülkenin gayri safi milli hasılasının (GSMH) yaklaşık yüzde 11’ini oluşturduğu İspanya'da işsizlik oranının düşmesine de sebep oldu. İşsizlik oranının yüzde yirmilerin üzerinde gerçekleştiği İspanya'da yaşanan ekonomik krizde turizm sayesinde 1,5 milyona yakın kişi kendisine yeni ekmek kapısı buldu. İspanya'ya gelen turist sayısındaki artışın önümüzdeki aylarda da devam edeceği ve yıl sonunda 70 milyon sayısına yaklaşılacağı ileri sürüldü.