Filiz Yavuz / Madrid, 25 Temmuz ()- İspanya Merkezi Hükümeti’nin her fırsatta karşı çıktığı Katalonya bağımsızlık referandumu için düzenlenen “Bırakın Katalanlar Oy Versin” (Deixin Votar Els Catalans -Let Catalans Vote) adlı imza kampanyasına uluslararası bir çok isim destek veriyor. Japon şarkıcı ve barış aktivisti Yoko Ono, İngiliz şarkıcı Peter Gabriel ve eski Fransız futbolcu ve aktör Eric Cantona Katalanların gelecekleri için oy verme hakkını savunuyor.

Katalan Parlamentosu tarafından 1 Ekim'de yapılması planlanan referandum için düzenlenen "Katalanlar Oy Versin’ adlı kampanyanın manifestosu Katalanların oy kullanmasını engellemenin, demokratik toplumların ilkelerine ters olduğunu vurgulayarak “İç anlaşmazlıkları çözenin en iyi yolu demokrasinin araçlarını kullanmaktır” diyor. 

Manifesto İspanya Merkezi Hükümetini Katalanların geleceğini oylayabilmesi için Katalonya kurumlarıyla birlikte çalışmaya çağırıyor.

Syriza eski milletvekili Costas Lapavitsas da imza attı

Kampanya uluslararası alanda da yankı buldu. Japon şarkıcı ve barış aktivisti Yoko Ono, İngiliz şarkıcı Peter Gabriel, Bulgar futbolcu Hristo Stoichkov, eski Fransız futbolcu ve aktör Eric Cantona, Slovenyalı sosyolog Peter Jambrek, Yunanistanlı ekonomist ve Syriza eski milletvekili Costas Lapavitsas’ın da aralarında bulunduğu 50 uluslararası karakter kampanyaya destek veriyor.

Katalan Parlamentosunun bağımsızlık referandumu için 1 Ekim tarihini açıklaması üzerine İspanya başbakanı Mariano Rajoy Katalonya referandumunun anayasaya aykırı olduğunu söylemiş ve Katalonya Özerk Yönetimi başkanı Carles Puigdemont’un bağımsızlık referandumu için müzakere önerisi üzerine ise "İstemiyorum, inanmıyorum ve benim başkanlığım sırasında olmayacak” diye konuşmuştu.

Merkezi hükümetin bu tavrı üzerine 11 Haziran’da 40 bin katalan sokağa çıkarak referandumun yapılacağını duyuran Katalonya Hükümetine destek gösterisi yapmıştı. Dünya çapında en tanınmış Katalanlardan olan FC Barcelona takımının eski oyuncusu ve Manchester City’nin teknik direktörü Pep Guardiola, okuduğu bağımsızlık manifestosunda “İspanya istemese de referanduma gideceğiz” demişti.