Ali Ruhluel / Lefkoşa, 30 Mart () - KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, pazar günü davetinde Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Anastasiadis ile bir araya gelecek. Akıncı “Pazar akşamı bundan sonraki yol haritasının ne olacağını ele alacağız,” açıklamasında bulundu.
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 2 Nisan Pazar akşamı Rum Yönetimi Devlet Başkanı Nikos Anastasiadis ile bir araya gelecekleri yemekte, güven artırıcı önlemler konusunda atılmasını istedikleri adımları Anastasiadis’e aktaracaklarını; bundan sonraki yol haritalarının ne olacağını ele alarak, önlerindeki dönemi planlayacaklarını söyledi.
KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, katıldığı bir davetin ardından yaptığı açıklamada 7 Nisan’dan sonra resmi müzakere sürecinin başlayabileceğini düşünerek planlama yapılması gerektiğini ifade etti. Akıncı, BM’ye de bundan sonraki süreçte daha fazla görev düştüğünü, mekik diplomasisinin artırılması gerektiğini, süreci en hızlı şekilde değerlendirmenin yolunun bu olduğunu vurguladı.
Akıncı, Rum Dışişleri Bakanı Kasulidis’in “Mecliste Elam’ın tuzağına düştük; bu yanlıştı ve bu yanlışı düzeltmek gerekir, dolayısıyla bu yönde DİSİ Başkanı Neofiti’nun attığı adımlar doğrudur onu destekliyorum” dediğini hatırlattı. Bunun doğru bir saptama olduğunu ve verilen desteklerle liderlerin bir araya gelmesini sağlayacak adımlar atılacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı, 7 Nisan’da da bu adımların arkasının geleceğini ve Enosis plebisitinin anılmasıyla ilgili yapılan yanlışın düzeltileceğini ifade etti.
Yeniden müzakerelerin başlayabileceği yeni bir dönem açılacağını dile getiren Akıncı, bu yeni dönemin uzun bir zaman dilimi olmayacağını, Rum tarafını seçimlerin heyecanının şimdiden sardığını kaydetti. Nisan ve Mayıs aylarının karar ayları olacağını kaydeden Akıncı, gidilecek köyün minarelerinin artık bu aylarda görülmesi gerektiğini söyledi. Pazar akşamki yemekle ilgili bundan sonraki sürecin güven artırıcı önlemlere harcanacağı şeklinde yanlış algılamalar algılar olduğunu belirten Akıncı, iki toplum arasında güvenin olmayışı ve bunun daha da zarar görmesinin kendilerine rahatsızlık verdiğini, bu nedenle 2 yıl önce mutabakata vararak aldıkları kararların uygulamaya geçirilmesini istediklerini, bu yöndeki isteklerini yemekte Anastasiadis’e aktaracağını söyledi.

(Fotoğraflı)

Görüntü Dökümü:
-KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın açıklaması