KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’la New York’ta gerçekleştirdikleri zirve, sonrası Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ın KKTC’ye dönüşünde Ercan Havalimanı’nda düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamalar, Rum basınında “Anastasaiadis’i çözüm istememekle suçladığı” yorumuyla geniş yer buldu.

Güney Kıbrıs Rum kesiminde yayınlanan Fileleftheros gazetesi “Suçlama Oyunu Başladı… İşgal Lideri Başkan Anastasiadis’in Çözüm İstemediğini İddia Ediyor” başlıklı haberinde Akıncı’nın dünkü açıklamasının satır başlarına geniş ölçekte yer verdi. Cumhurbaşkanı Akıncı’yı “suçlama oyununa başlamakla” itham eden gazete özetle şunları yazdı: “Takvim ve yol haritası istememek demek, samimi olmadığın anlamına gelir iddiasında bulunarak Başkan Anastasiadis’i çözüm istememekle suçladı. Bu ifadesi aslında Başkan Anastasiadis’i ve Kıbrıs Rum tarafını suçlamaktır. Kıbrıs hükümeti uzlaşılmış herhangi bir şey olmadığını açıklarken Akıncı, bundan sonra atılacak adımları belirlemeye koştu, prosedürün üç aşamasından söz etti.” Akıncı, “Takvim, yol haritası istemek; çözüm istemek demektir, samimi olmak demektir. Çok net bir takvim olmadı diye, son 3 ayı tarihlerle tanımlamak ‘olamadı’ diye sevinmek, aslında çözüm istememek demektir” demişti.

Diğer bir gazete, Politis haberi “Akıncı’dan Yeni Eleştiriler… Yine Başkan Anastasiadis’i Geri Adımla Suçladı… Kıbrıslı Türk Lider Takvim Yok Diye Seviniyorsan Çözüm İstemiyorsun Çivisi Attı. Gelecek Ayları Samimiyet Testi Diye Niteledi” başlık ve spotlarıyla verdi. Gazete “Kıbrıs Rum tarafı çatışma ipini germek istememesine rağmen Kıbrıslı Türk lider, Başkan Anastasiadis’le BM Genel Sekreteri’nden isteyecekleri konusunda yaptıklarını savunduğu anlaşmaya geri döndü” ifadesini kullandı.

Alithia “Diyalog Üç Aşamada… Mustafa Akıncı’ya Göre Başlangıç Dört Başlıkla (AB, Ekonomi, Yönetim ve Mülkiyet) Olacak, Daha Sonra Toprak ve Devamında Güvenlik (ele alınacak)” başlığını attı.

Haravgi de “Akıncı: Takvimi Reddetmek Çözümü Reddetmekle Eştir” başlığını kullandı.