AB Komisyonu’nun Kosova için vize muafiyeti konusunda tavsiye kararı aldığını açıkladı. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Schengen ülkelerine yapılacak seyahatlerde Kosova vatandaşları için vizelerin kaldırılması yönünde tavsiye kararı aldığını açıklaması, Kosova’da memnuniyetle karşılandı.

Avramopoulos: Kosova İçin Alınan Karar Memnuniyet Verici

Avrupa Komisyonu’nun Kosova için vize muafiyeti kararını açıklayan Avrupa Birliği Komisyonu’nun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopoulos, kararla ilgili memnuniyetini dile getirdi. Avrupa Birliği Komisyonu’nun Kosova vatandaşlarına vize muafiyeti tavsiyesinde bulunduğunu açıklayan Avramopoulos, kararın memnuniyet verici olduğunu ancak Kosova’nın AB sürecinde yapılacak daha çok işi olduğunu kaydetti. Avramopoulos, vize muafiyeti kararının yürürlüğe girmesinden önce Kosova’nın Karadağ ile varılan Sınır Anlaşması’nı yürürlüğe sokması gerektiğini kaydetti. “Karar, Kosova’nın yapmış olduğu çalışmalar ve kriterleri yerine getirmesinin bir sonucudur” diyen Avramopoulos, yasadışı göç ihtimaline karşı kontrollerin süreceğini ifade etti. Avramopoulos ayrıca, yolsuzluk ve organize suçla mücadelenin güçlenmesi gereğine de vurgu yaptı. Dimitris Avramopoulos, konuşmasının sonunda Kosovalılar en genç üç ay sonra, AB ülkelerine vizesiz gidebileceklerini de ifade etti.

Kosova için vize serbestliği tavsiye kararı açıklmansından sonra, Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Taçi, Kosova’da AB üye ülkeleri büyükelçileri ve AB Kosova Sorumlusu Samuel Zbogar ile bir araya geldi. Görüşmede Cumhurbaşkanı Taçi, Avrupa Komisyonu tarafından Kosova’ya vize muafiyeti hakkında olumlu karar çıkması için hazır bulunan AB üye ülke büyükelçilerine teşekkürlerini sundu. Cumhurbaşkanı Taçi, uzun yıllar izolasyona maruz kalan Kosovalıların bundan böyle büyükelçilikler önünde kuyruklara gİrmeyeceklerini ve vize başvurularına red cevabı almayacaklarını belirtti. Taçi bu tarihi günde, Kosova vatandaşları, bağımsızlıktan sonra en mutlu günü yaşadaklarını da belirti. Kosova’da görev yapan büyükelçiler ile uluslararası misyonların şefleri ile biraraya gelen Cumhurbaşkanı Haşim Taçi konuşmasının devamında, görevi süresince öncelikleri arasında, hukukun üstünlüğü, ekonomik kalkınma ile NATO ve AB üyeliği olduğunu kaydetti. Cumhurbaşkanı, İstikarar ve Ortaklık Anlaşması’nın yürürlüğe girmesi ile ABD Kongresi’nde “Millennium Challenge Corporation” adaylığına sahip olmanın başarı olduğunu kaydetti. UEFA üyeliğine de değinen Cumhurbaşkanı, spor alanında da önemli başarılara imza atıldığını ifade etti.