Eyüp SALİH / Struga, 24 Ağustos 2016 ( ) – Makedonya’nın güneybatısında bulunan Struga şehrinde düzenlenen 55. Struga Şiir Akşamları Festivali’ne Türk şair Erdal Alova katıldı. Özel jüri tarafınadan yapılan değerlendirmeler sonucu bu yıl ki “Altın Çelenk” ödülün sahibi Kanadalı yazar ,şair Margaret Atwood ilan edildi. Bu yıl ki Struga Şiir Akşamları Festivalinde 30 ülkeden 32 şair yer alıyor. Struga Şiir Akşamları’nın şiir yoluyla dünya barışına hizmet etmek amacıyla Türkiye,İtalya,Meksika, İspanya,Fransa,İrlanda,Hindistan,Belçika, Birleşik Arap Emirlikleri,ABD,İsrail, Kanada , Macaristan, Çin ve dünyanın daha birçok ülkesinden katılan şairler bu Şiir Festivalinde bir araya gelme imkanı buldu.

Şiir Evi önünde düzenlenen 55. Struga Şiir Akşamları Festival’in açılış proğramı Struga’lı şair Konstantin Miladinov’un (1830-1862) Tıga za jug (Güneye özlem) şiirin okunmasıyla başladı. Geleneksel “Festival Ateşi”nin yakılmasından sonra atılan havai fişeklerle Struga Şiir Akşamları Festival’in başladığı ilan edildi.

Şiir Evi salonunda devam eden açılış proğramında Makedonya Kültür Bakanı Elizabeta Kançeska Milevska yaptığı selamlama konuşmasında ,Struga Şiir Akşamları’nın Avrupa ve Dünya kültür alanını zenginleştiren, dünya dillerile şiir değerlerini sergileyerek, şiirin dünyayı kurtaracağı gerçeğini yansıttığını vurguladı.

Bu yılki “Altın Çelenk” ödülün sahibi Kanadalı Margaret Atwood açılış gecesine yetişemediği için video görüntüle bu edile laik görüldüğü için mutluluğunu ifade ederek teşekkür etti.

55. Struga Şiir Akşamları Festivali’ne katılan şairler kendi dillerinde birer şiir okuyarak bu geceye tam bir şiir bayramı yaşattılar. Şiir Festivaline katılan Türk şair Erdal Alova da bir şiirini okudu.