Filiz Yavuz / Madrid, 24 Haziran () -  Uyuşturucu trafiği ve suç çeteleriyle anılan Meksika’da, Jalisco eyaleti sınırları içinde 24 saatte 8 cinayet işlendi. Cesetler otopsi yapılmak üzere adli tıpa gönderilirken, savcılık cinayetlerle ilgili soruşturma başlattı. 
Yerel basına göre Jalisco eyaletinin Guadalajara kentindeki cinayet sayısında son haftalarda artış gözleniyor. Bu kentteki 3 belediyede 24 saatten daha az bir zaman diliminde 8 cinayetin işlendiği açıklandı. San Pedro Tlaquepaque belediyesi emniyet müdürlüğünden verilen bilgiye göre 3’ünde ateşli silah ve boğulma izi olan 4 ceset terk edilmiş bir çiftlikte bulundu. Sabaha karşı yerel saatle 03.00 sıralarında ise farklı araçlarla seyahat eden silahlı bir grup seyir halindeki bir araca ateş açtı. Aracın içindeki bir kişi yaralanırken diğerleri olay yerinde öldü. Saldırıya uğrayan araçtakilerin cezaevinden yeni çıktığı bildirildi.
Bölgedeki bir barajda ise başka bir yerde öldürülerek buraya atılmış olması muhtemel başka bir ceset bulundu.
Suç oran artıyor
Kamu güvenlik sisteminin verilerine göre 2017’de Meksika’nın Guerrero eyaletinde 216, Meksiko eyaletinde 195, Baja California eyaletinde 185, Puebla  eyaletinde 85, Sinaloa eyaletinde 154, San Luis Potosí eyaletinde 44, Aguascalientes eyaletinde 10 cinayet işlendi. Sayı belirtilmese de diğer eyaletlerde de cinayet sayınının yüksek olduğu bildiriliyor.
Baja California eyaletindeki cinayet oranındaki artış 2017’de, 2016’ya oranala yüzde 600 olarak bildirilmişti. Ülkedeki kayıp insan sayısının ise 32 bini geçtiği açıklanmıştı.
Uyuşturu çetelerinin baskın olduğu ülkede federal hükümet 2016'de bu çetelerine karşı operasyon başlatmıştı.