Uyuşturucu trafiği ve suç çeteleriyle anılan Meksika’da bir gazetecinin daha öldürüldü. Yatkililer yanmış olarak bulunan erkek cesedinin geçen ay kaçırılan Salvador Adame’ye ait olduğunu duyurdu. Böylece Meksika’da sadece 2017’de öldürülen gazeteci sayısı 8’e yükselmiş oldu.

Michoacan eyaleti Savcısı Jose Martin Godoy, 14 Haziran’da Tierra Caliente bölgesinde yanmış halde bulunan erkek cesedinin yerel televizyon kanalı 6TV'nin direktörü, gazeteci Salvador Adame’ye ait olduğunu açıkladı. Godoy, gazetecinin kimlik tespitinin ancak DNA testinden sonra mümkün olabildiğini söyledi.

 

Ailesi ve arkadaşları Gazetecileri Koruma Komitesi'ye (CPJ) Adame'nin uyuşturucu kartelleri hakkında haber yapmaktan kaçınsa da yerel politikaları sık sık eleştirdiğini ifade etti.

Gazeteci, Michoacan'ın Nueva Italia kentinde geçen ay silahlı kişilerce zorla bir araca bindirilerek kaçırılmıştı.

 

Öldürülen sekizinci gazeteci

 

Adame, sadece 2017 yılında cinayete kurban giden sekizinci gazeteci oldu.

Meksika’nın Sinaloa eyaletinde ülkenin en büyük gazetesi La Jornada’nın uluslararası çapta ün yapmış muhabiri Javier Valdez 16 Mayıs'da uğradığı silahlı saldırıda öldürülmüştü. Valdez, uyuşturucu ticaretiyle ilgili haberleri nedeniyle 2011 yılında Gazetecileri Koruma Komitesi'nin (CPJ) Basın Özgürlüğü Ödülü'nü almıştı. Aynı gün, Jalisco eyaletinin Autlan kentinde haftalık El Costeño dergisinin yöneticisi Sonia Cordova, aynı dergide muhabir olarak çalışan oğlu Jonathan Rodríguez Córdova ile birlikte silahlı saldırıya uğramıştı. Oğul Córdova olay yerinde hayatının kaybetmişti.

Meksikalı gazeteciler, bu cinayetlerin üzerine Angel de la Independencia meydanına “Meksika’da bizi öldürüyorlar. Sessiz kalma” yazmış, sosyal medyada #NosEstanMatando (#BiziÖldürüyorlar) etiketi altında pek çok mesaj paylaşmıştı.

 

Meksika’yı  gazeteciler için yarımküredeki en tehlikeli ülke olarak tanımlayan CPJ, 2006-2016 arasında ülkede 21 gazetecinin öldürüldüğü ve katillerin cezasız kaldığını ifade ediyor. Meksika’da geçen sene ise 11 gazeteci öldürülmüştü.