“Bölgedeki sorunun çözümü ve IŞİD ile mücadele için Esad ile de diyaloğa ihtiyaç var”

Danimarka Dışişleri Bakanı Kristian Jensen, Türkiye’nin mülteciler konusunda üzerine düşen görevi en iye şekilde yerine getirdiğini, IŞİD ile mücadelede ABD uçaklarına üssünü açmasının büyük önem taşıdığını söyledi.

DANİMARKA Dışişleri Bakanı Kristian Jensen, Uluslararası Basın Merkezinde (IPC) yaptığı basın toplantısında, ’ya özel açıklamada bulundu. Kristian Jensen, Avrupa’da giderek artan mülteci akını, Rusya AB ilişkileri, IŞİD ile mücadele gibi konular üzerinde durdu. Basın toplantısının ardından ’ya özel açıklamada bulunan Kristian Jensen, aşırı sağ Danimarka Halk Partisi Sözcüsü Martin Henriksen’in, “Hükümet dışişleri bakanı aracılığı ile Türkiye’ye baskı yaparak, Türkiye’den Yunanistan’a mülteci akınının önlenmesini istemeli” şeklindeki açıklamalarını değerlendirdi. Kristian Jensen, Türkiye’nin mültecilere yardım konusunda hiçbir Dünya ülkesinin yapamadığı fedakarlığı gösterdiğine dikkat çekerek “IŞİD ile mücadelede Türkiye’nin büyük rol oynaması ve daha aktif olması çok önemli. Türkiye’nin orada aktif olarak bulunması büyük önem taşıyor. Türkiye Amerikan uçaklarına hava üssünü açarak büyük bir katkı sağladı ve hava üssünün açılması da IŞİD’e karşı mücadelede çok büyük önem taşıyor. Türkiye orada daha aktif olmalı. Mültecilere yardım konusunda da Türkiye çok büyük görev üstlendi ve başarı ile bu görevi yerine getiriyor. Ancak Türkiye’nin bu görevi yüklenebilmesi için bizim batı olarak Türkiye’ye daha çok yardımcı olmamız gerekiyor. Batı ekonomik olarak yardımda bulunursa Türkiye bölgedeki mültecilere daha iyi yardımcı olabilir. Mültecilere bulundukları bölgede yardımcı olunmalı. Umuyorum bunu hep birlikte yapabiliriz. Türkiye’ye baskı konusuna gelince, BM ve AB Türkiye ile sürekli temas halinde. Biz de bu iki kuruluş aracılığı ile ilişkilerimizi sürdürüyoruz. Ben çeşitli konuları konuşmak üzere Türk meslektaşımla görüştüm. Ama ne konuştuğumuz bizim aramızda kalsın” dedi.

Kristian Jensen basın toplantısında Ortadoğulu bir gazetecinin, “Danimarka IŞİD ile mücadelede bölgedeki ortak güçlere destek veriyor ama Mülteci alımı konusunda üzerine düşeni yapmıyor neden?” şeklindeki sorusuna, Danimarka’nın IŞİD ile mücadelede askeri ve insani yardımlarda bulunduğunu, Esad’a karşı muhalefeti desteklediğini belirterek “bölgedeki sorunun çözümü ve IŞİD ile mücadele için Esad ile de diyaloğa ihtiyaç var” dedi.

Öte yandan Danimarka medyası, özellikle TV kanalları, Bodrum ve diğer Ege kıyılarından yaptıkları canlı yayınlarda, Türkiye’deki mültecilerin durumlarını ve Yunanistan’a nasıl kaçtıklarını yayınlamaya başladılar. Yayınlarda, mültecilerin lastik botlarla denize açılarak Yunanistan’a kaçışları gösterilirken, Türk yetkililerin her şeyi bilmelerine rağmen Mültecileri engelleme konusunda yeterince gayret göstermediği öne sürülüyor. Medyada Türkiye şu anda dünyada en çok lastik bot ve can yeleği satan ülke olarak gösteriliyor.

Görüntü dökümü:

-Anons-Kristian Jensen basın toplantısında

-’ya özel açıklama

-Basın toplantısı

-Esad ve Suriye konusu

-Basın toplantısından çıkış

Haber-Kamera: Ünsal TURAN / KOPENHAG ()