Ukrayna'daki Çernobil Nükleer Santrali'nde meydana gelen ve dünya tarihindeki en büyük çevre felaketine yol açan patlamanın 31. yıldönümünde Ukrayna ve Belarus Cumhurbaşkanları, Çernobil'de buluştu.

Çernobil'de düzenlenen anma töreninde konuşan Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, 1986'da meydana gelen bu felaketin Ukrayna topraklarının yüzde 10'unu etkilemenin yanı sıra, çeşitli şekillerde 3 milyon insanın da hayatını olumsuz etkilediğini ve bunların 500 binini çocukların oluşturduğunu söyledi. Sonraki yıllarda binlerce insanın kanser nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten Poroşenko, patlamanın hemen ardından olaya müdahale eden kişilerin, felaketin büyümesinin önüne geçtiklerini, böylelikle kendi hayatları pahasına insanlığı kurtardıklarını dile getirdi. Çernobil Felaketi'nden en fazla etkilenen iki ülkenin Ukrayna ve Belarus olduğunu belirten Poroşenko, iki halkın kardeş olduğunu ve dün olduğu gibi, bugün de kader birliği içinde olduklarını dile getirdi. Poroşenko ayrıca, patlamanın olduğu 4 numaralı santralin üstünün örtülmesi konusunda Ukrayna'ya yardımcı olan ülkelere teşekkür etti.

Poroşenko'nun ardından söz alan Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandır Lukaşenko da, Belarus'un her dönem Ukrayna'ya yardımcı olma niyetinde olduğunu belirterek, “bizi kimse birbirimize düşüremeyecek”, diye konuştu.

26 Nisan 1986'da, o zamanlar Sovyetler Birliği'ne bağlı olan Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ndeki Çernobil Nükleer Santrali'nin 4. reaktöründe meydana gelen patlama, kısa sürede, büyük bir çevre felaketine dönüştü. Patlamanın ardından oluşan radyasyon bulutlarının güneyden esen rüzgarla önce Belarus'a, ardından da İskandinav ülkelerine gitmesi ve daha sonra Türkiye'ye gelmesi, hem Türkiye'yi, hem de Avrupa'yı yıllarca etkisi altında bırakacak en büyük çevre felaketinin ortaya çıkmasına neden oldu. Patlamanın ardından Sovyetler Birliği'nde çevreci ve muhalif gösteriler başlayacak, böylelikle bu felaket, Sovyetler Birliği'nin hem yurtiçinde hem de yurtdışında otoritesini sarsan en büyük olay olacaktı.