Almanya’da kendilerini ‘Avrupalı Yurtseverler Batı’nın İslamlaşmasına Karşı’ olarak nitelendiren Pegida hareketinde yaşanan istifa krizinin ardından gerçekleşen ilk gösteriye katılanlar beklentilerin altında kaldı.

Leipzig Augustusplatz‘ta yapılan Pegida’nın uzantısı Legida yürüyüşüne, 15 bin civarında katılım olması beklenirken, ancak 1500 dolayında kişi katıldı. Sert konuşmalar yapan göstericilerin, Sachsen Eyalet Başbakanı Stanislaw Tillich‘in (CDU) “İslam Almanya’ya ait değil” sözlerini hatırlatarak, aynı görüşleri tekrarladıkları kaydedildi. Legida karşıtı gruplar ise meydana yakın 9 ayrı yerde yaklaşık 5000 kişiyle “Leipzig cesaret gösteriyor” sloganıyla karşı gösteri düzenlediler.

Der Tagesspiegel gazetesinin bildirdiğine göre, hem Legida yandaşları ile karşıt gruplar, hem de sürtüşmeleri engellemeye çalışan polis arasında gergin anlar yaşandı. Pegida hareketinin kurucusu Lutz Bachmann’ın Hitler'in saçını ve bıyığını taklit ettiği fotoğrafların ve yabancılara dönük hakaret dolu sözlerinin ortaya çıkması sonrasında istifası, Pegida içerisinde tartışmaların başlamasına neden olmuştu.

Tartışmalar sonucunda ise 4 üst düzey yönetici daha Pegida’dan ayrılmıştı. Legida gösterisine katılımın düşük olmasında istifaların etkili olduğu yorumları yapılıyor.

Ahmet YILDIRIM – DORTMUND