Filiz Yavuz / Madrid, 29 Haziran ()- Şili ve Bolivya arasında siyasi krize neden olan 9 Bolivyalı sınır görevlisi Bolivya’ya ulaştı. Görevliler önce aileleriyle sonra da Bolivya devlet başkanı Evo Morales’le buluştu. Şili, kaçakçılık suçlamasıyla 9 Bolivyalıyı 19 Mart’ta tutuklamıştı. Bolivya iddiaları reddetmişti.

Bolivya makamlarınca salı günü Şili mahkemesinin verdiği para cezasının ödenmesi üzerine 9 kişi serbest bırakıldı. Şili-Bolivya sınırında aileleriyle buluşan 2”si asker, 7’si memur olmak üzere 9 sınır görevlisi, başkan Morales’le bir araya geldi. Morales Twitter hesabından “#Los9soninnocents” (#DokuzuDaMasum) etiketiyle ailelerine kavuşan Bolivyalıların fotoğraflarını paylaştı. 

Hükümet sözcüsü Rene Martinez 9 kişinin serbest bırakılmasın için Şili adaletinin gerektirdiği her şeyi yaptıklarını söyledi. 

Bolivya kaçakçılık iddialarını reddediyor

Şili Mahkemesi geçen hafta, 100 gündür tutuklu olan 9 kişiyi toplamda 50 bin dolar para cezasına çarptırdı ve görevlilerin sınır dışı edilmelerine karar verdi. Mahkemenin kararının üzerine, 2014’te İsrail’i “terörist devlet” ilan eden başkan Morales Şili'yi “Güney Amerika’nın İsrail’i” olmakla suçladı.

Şili, Bolivyalı 9 sınır görevlisini kaçakçılık, hırsızlık ve yasa dışı silah bulundurmak suçlamalarıyla 19 Mart’ta gözaltına alınarak tutuklanmıştı. Şili hükümeti kaçakçılık iddialarını reddetmiş, Bolivyalı memurların kaçakçılığa karşı rutin operasyonlarını sürdürdükleri sırada  Şili polisinin Bolivya topraklarına girerek memurları göz altına aldığında ısrar etmişti.

Dostane ilişkiler içinde olmayan iki ülke, kısa bir süre önce kökeni Şili’nin kıyı şeridinin ve topraklarının belirlendiği 1879’a dayanan denizcilikle ilgili bir anlaşmazlık yüzünden karşı karşıya gelmişti.