Brezilya’da MST kısa adıyla bilinen Topraksız Köylü Hareketi’nden binlerce çiftçi, Brezilya Tarım Bakan Blairo Maggi gibi Devlet Başkanı Michel Temer’e yakınlığıyla bilinen üç çiftliği ve bir araziyi işgal etti.
İşgaller, yolsuzluk suçlamasıyla yargılanmak istenen Temer üzerindeki baskıları arttırma amacı taşıyor. İşgalciler eylemlerini, Kongre’de Temer'in yolsuzluk suçlamasıyla yargılanmasının oylanacağı tarih olan 2 Ağustos’a kadar sürdüreceğini açıkladı.
Brezilya'da topraksız çiftçiler Devlet Başkanı Michel Temer’e yakınlığıyla bilinen ve yolsuzluk soruşturması altındaki 4 kişinin çiftliğini işgal etti. MST hareketinden João Paulo Rodrigues, "Fırsatçılar! Bize topraklarımızı geri verin" adlı kampanya kapsamındaki işgallerin Kongre’de Temer'in yolsuzluk suçlamasıyla yargılanmasının oylanacağı tarih olan 2 Ağustos’a kadar süreceğini söyledi."
Tarım bakanının çiftliği işgal edildi
İşgal edilen Mato Grosso eyaletindeki çiftlik, "çiftlik ve lojistik devi" olarak tanımlanan Brezilya Tarım Bakanı Blairo Maggi'ye ait. Çiftlik Maggi'nin babası tarafından kurulmuş.
Maggi’ye ati şirket tarafından yapılan açıklamada çiftlikte çalışan 17 işçi ve ailelerinin hayatından endişe duydukları belirtildi.
Yüksek Mahkeme, bu yılın başında Odebrecht inşaat şirketi yetkililerinin bazı politikacıların seçim kampanyasına yasadışı olarak para aktardıklarının itiraf etmelerinin üzerine Maggi ve 7 bakan hakkında soruşturulma başlatılmasına izin vermişti. Bakan iddiaları reddetmişti.
Eski Brezilya Futbol Konfederasyonu başkanına İspanya’dan tutuklama emri
Rio de Janeiro eyaletinde işgal edilen diğer çiftliin sahibi Brezilya Futbol Konfederasyonu eski başkanı ve FİFA yürütme kurulu üyesi Ricardo Teixeira. Teixeira 2015 yılında ABD'de dolandırıcılık, yolsuzluk ve şantaj ile suçlandı. Daha yakın bir tarihte ise İspanyol savcılar kara para aklamak ve şantaj suçlamasıyla hakkında tutuklama emri çıkardı.
İşgal edilen diğer bir çiftlik ise São Paulo eyaletinde bulunuyor. Çiftlik, Temer'in yakın arkadaşlarından olan eski polis memuru João Lima Filho'ya ait. Brezilya’nın en büyük et şirketlerinden olan JBS’in sahibi Joesley Batista, Filho’nun Temer’den rüşvet aldığın iddia etmişti.
Protestocular ayrıca yine Odebrecht  davasından soruşturulan senatör Ciro Nogueira'y ait araziyi de işgal etti.
MST hareketi, eski devlet başkanları Dilma Rousseff ve Luiz Inácio Lula da Silva’nın da üyesi olduğu İşçi Partisiyle yakınlığı biliniyor.
Kongre onaylarsa Temer görevden alınacak
Başkan Temer hakkındaki yolsuzluk suçlaması Alt Meclis’te oylamaya sunulacak. Eğer oy çoğunluğuyla bu suçlamalar onanır ve Temer’in yargılanmasına izin verilirse Temer Brezilya Yüksek Mahkemesi tarafından açığa alınacak.
Temer hükümetinin bakanlar ise oylamanın reddi yönünde yeterli desteğe sahip olduklarını söylüyor.
JBS’in sahibi Joesley Batista, mart ayında Temer ile yaptığı görüşmeyi kaydederek bu kayıtları, kendi isimlerinin de geçtiği yolsuzluk skandalından ceza indirimi sağlamak için savcılığa vermişti. Kayıtlar, Joesley Batista'nın başkan Temer'e, eski Temsilciler Meclisi başkanı Cunha’ya sessiz kalması için ödemenin yapıldığını söylediğini, Temer’in ise bunun karşılığında "Devam etmeniz gerek, tamam mı?” dediğini gösteriyordu. Bunun üzerine Temer’in sorgulaması için federal polise yetki vermiş ve Temer hakkında dava açılmıştı.
Devlete ait petrol şirketi Petrobras’taki "Lava Jato” (Araba yıkama) adlı yolsuzluk skandalı kapsamında yargılanarak 15 yıl ceza alan eski Temsilciler Meclisi başkanı Cunha, bir önceki devlet başkanı Dilma Rousseff’in "mali bütçede manipülasyon yaptığı” iddiasıyla görevden alma sürecini başlatan ve Temer’e başkanlık yolunu açan isimdi.  Rousseff, yardımcısı Michel Temer ile Cunha'yı kendisine komplo kurmakla suçlamıştı. (Fotoğraflı)