Sonat KEREM, KİEV, 29 Haziran ()- Ukrayna’nın Türkiye’ye tarım ürünleri ihracatı ile ilgili son veriler açıklandı.

Ukrayna Tarım Politikası ve Gıda Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, 2017 yılının ilk dört aylık döneminde Türkiye’nin Ukrayna’dan 338 milyon dolar tutarında tarım ürünü ithal ettiği kaydedildi. Türkiye, böylece Ukrayna’nın en fazla tarım ürünü ihraç ettiği dördüncü ülke oldu.

Ukrayna’nın Türkiye’ye belirtilen dönemde en fazla ihraç ettiği tarım ürünlerinin başında yağlı tohumlar (144 milyon dolar), yağ (66,2 milyon dolar), gıda sanayi kalıntıları (66,6 milyon dolar), şeker (10,2 milyon dolar) ve sebze (3,7 milyon dolar) geliyor.

Ukrayna’nın Türkiye’den Ocak-Nisan döneminde en fazla ithal ettiği gıda ürünleri ise yağlı tohumlar (68,3 milyon dolar), yemiş ve meyve (27,3 milyon dolar), sebze (16,7 milyon dolar), tütün (3,9 milyon dolar) ve balık (1,4 milyon dolar).

Ukrayna Tarım Politikası ve Gıda Bakan Yardımcısı Olga Trofimtseva, “Türkiye’deki talep nedeniyle, bu ülkeye ilerleyen dönemde canlı hayvan, soğutulmuş ve dondurulmuş et, tereyağı, sebze, balmumu gibi ürünler de ihraç edilebilir” açıklamasını yaptı.

Ukrayna ile Türkiye arasında serbest ticaret anlaşmasının imzalanması halinde iki ülkenin ticaretinin önemli ivme kazanmasının beklendiğini belirten Ukraynalı Bakan Yardımcısı, “Ekonomik Kalkınma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı’dan melektaşlarımız, her iki ülkeden diğer bakanlıkların ve ilgili devlet organlarının katılımıyla, serbest ticaret anlaşması ile ilgili diplomatik çalışma yürütüyorlar. Bu müzakerelerde bizim duruşumuz net. Ukrayna tarım sektörünün, üreticilerimizin ve ihracatçılarımızın haklarını gözetiyoruz” dedi.

 

Türkiye ile Ukrayna’nın tarım sektöründe ticaret hacmi 2016 yılında 942,5 milyon dolar olarak kaydedildi. Ukrayna geçen sene Türkiye’ye 608,7 milyon dolar tutarında tarım ürünü ihraç ederken, Türkiye ise bu ülkeye 333,8 milyon dolarlık tarım ürünü sattı.