Venezuela’da sağ muhalefetin hükümete karşı isyan çağrısı, şiddet olaylarındaki artışı beraberinde getirdi. Muhalifler Miranda eyaletinde bir askeri birliğe mermi ve molotof kokteylleriyle saldırdı. Birlikten açılan izinsiz ateş üzerine 22 yaşındaki bir gösterici hayatını kaybetti. İçişleri bakanı genci vuran askerin tutuklandığını duyurdu.

Asker tutuklandı

İçişleri Bakanı Nestor Reverol, "La Carlota" olarak bilinen Miranda Francisco Askeri Hava birliğine mermi ve molotof kokteylleriyle gün içinde 10’un üzerinde saldırı düzenlendiğini söyledi. Twitter’dan yaptığı açıklamada bakan Reverol, saldırıları püskürtmek için bir askerin kullanılmasına izin verilmeyen bir silahla göstericilerden David Vallenilla'nın ölümüne sebebiyet verdiğini belirtti. Bu askerin kimliğinin belirlendiğini ifade eden bakan yetkililer tarafından hukuki sürecin işletildiğini açıkladı.

Bakan MUD taraftarlarının düzenlediği saldırıda 2 askerin yaralandığını ve askeri birliğin içindeki ilk okulun da saldırılardan etkilendiğini duyundu. Bakan şöyle devam etti: "Hükümet derhal MUD'un askeri ve kamusal alanlara karşı şiddet eylemlerini kesmesini sağlamalı."

Maduro: OAS kurucu meclisi durduramayacak

Öte yandan Amerikan Devletleri Topluluğunun 47. genel kurulunun ardından Maduro, OAB’ın kurucu meclis çalışmalarının durduramayacaklarını yineledi. Başkent Karakas’ta bir basın toplantısı düzenleyen Maduro, Venezuela’nın OAS’ın aladığı hiç bir kararı tanımayacağını vurgulayarak sol görüşlü hükümete yönelik müdahaleci manevraların son bulması çağrısında bulundu.

Madurao OAS genel sekreteri Luis Almagro'nun görevine son verilmesi durumunda, Venezuela'nın OAS'a geri dönmeyi düşünebileceğini de ekledi.

OAS göstericilere sert müdahale edildiği gerekçesiyle Venezuela devlet başkanı Nicolas Maduro’yu eleştirmişti. Maduro ise OAS'tan çekilme kararı almıştı. Venezuela devlet başkanı Nicolas Madura organizasyonu ABD yönetiminde Venezuela’da sosyalizmin çökertilmesi kampanyasını desteklemekle suçluyor.

Artan şiddet eylemlerini önlemek için başkan Maduro, 1 Mayıs’ta Bolivarcı anayasanın "devleti dönüştürmek" amacıyla bir kurucu meclis toplamasına izin veren 347. maddesine dayanarak kurucu meclis oluşturma kararı almıştı. 

Ülkede Nisan ayında başlayan sağ muhalefetin şiddet gösterilerinde 76 kişi ölmüş, yaklaşık bin kişi yaralanmıştı.