Filiz Yavuz / Madrid, 17 Temmuz ()- Politik ve ekonomik krizin içindeki Venezuela’da sağ muhalefet, Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya karşı sandığa gitti. 70 ülkede 505 sandığın kurulduğu halk oylamasına 7 milyon kişinin katıldı. Ulusal Seçim Kurulu, halk oylamasının sonuçlarının bağlayıcı olmadığını söyledi. Gün boyunca çıkan olaylarda bir kişi hayatını kaybetti. Maduro ise halk oylamasını yasa dışı ilan etmişti. 

Sonuçlar bağlayıcı değil

Sağ muhalefet koalisyonu Demokratik Birlik Masası (MUD) tarafından düzenlenen halk oylamasına 7 milyon 186 bin 170 kişi katıldı. Hükümet tarafından yasa dışı olarak tanımlanan referandum için 70 ülkede 505 sandık kuruldu. Sandıkların başında uzun sıralar oluştu. 

Halk oylamasında "Venezuela halkının öncelikli onayı olmadan Nicolas Maduro tarafından önerilen Kurucu Meclisin hayata geçirilmesini  reddediyor musunuz”, "Ulusal Silahlı Kuvvetlerin ve bütün kamu görevlilerinin 1999 anayasasına uymasını,  anayasayı savunmasını ve Ulusal Meclisin kararlarını desteklemesini istiyor musunuz?” ve "Anayasa çerçevesinden Kamu Güzlerinin yenilenmesini, milli birlik hükümetinin anayasal düzeni sağlaması için özgür ve şeffaf bir biçimde seçimlerin yapılmasını ve onaylıyor musunuz?” soruları soruldu.

Ülkede 2013 kayıtlarına göre 18 milyon 904 bir 364 seçmen bulunuyor.

Başkan Maduro "Hiç kimse paralel, illegal, anayasa dışı ve uydurma bir devlet varmış gibi davranamaz. Organizasyonu yapan, yöneten, mekanizmaları kuran ve ülkedeki hangi seçim olursa olsun onu sonuçlandıran tek güç Ulusal Seçim Konseyidir” demişti. Ulusal Seçim Kurulu da halk oylamasının sonuçlarının bağlayıcı olmadığını açıklayarak seçimi yasa dışı ilan etmişti.

Bir kişi öldü

Başkent Karakas’ın yoksul bölgelerinden olan Catia'da ise oy kullanmak için bekleyenlerin üzerine ateş açıldı. İçİişleri Bakanlığından yapılan ilk açıklamaya göre bir grup motosikletli tarafından açılan ateş üzerine 5 kadın yaralandı. Yaralılardan 61 yaşındaki hemşire Xiomara Soledad Scott kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.

Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Maduro’dan barış çağrısı

Öte yandan Maduro destekçileri de 30 Temmuz’da seçimleri yapılacak olan Kurucu Ulusal Meclis için ön seçimlerinde oy kullanmak üzere sokaktaydı. Sosyal medyadan bol bol ön seçim için sokağa çıkan destekçilerinin fotoğraflarını ve videolarını paylaşan Maduro, VEnezüela halkının barış istediğini söyleyerek sağ muhalefeti yeniden diyalog masasına çağırdı.