Anne babalar çocuklarına herhangi bir oyuncak, giysi veya okulda ise kırtasiye malzemesi… V.B için bir ömür biçmeli. Yani “ istediğin bu arabayı sana alacam lakin kırıp, bozmamaya dikkat et, aksi halde başka bir oyuncak daha alınmayacak “ gibi kesin konuşur ve konuştuğunun ardında durursa çocuk alınan şeyin kıymetini bilir.

Aksi durumda her istediği alınan çocukta doyum noktası aşılır. Çocuk hiçbir şeyden mutlu olmaz. Sürekli ister, yetinmeyi bilmez. İstediğine çok kolay ulaşabildiği için alınanların tadı yoktur.

Doyumsuzluk yaşayan çocuk ileriki dönemlerde bencil davranışlar sergiler. Başkalarının haklarına saygı göstermez. Sürekli kendinin olmayan şeyleri elde etmek ister. Bitmek bilmeyen bir aç gözlülük hayatını kuşatır.

Anne babalar çocuklarına bir şey alırken, gerekli olup olmadığına dikkat etmeli ve çocuğuna bunu söylemeli. Mesela; “ Sen bu arabayı istiyorsun ama daha Treni yeni aldım, biraz onunla oyna “ veya “ çantan daha yepyeni, niye bir daha istiyorsun. Biraz yıpransın o zaman alacam “ gibi.

Çocuk istediği her şeye anında ulaşmanın kolaylığı ile hayatı hiçe sayar. İlerde de her istediği olacak sanır ve umduğunu bulamayınca hayal kırıklığı yaşar. Çocuğumuzu “ Var” olsa bile “ Yok “ a alıştırmalıyız.

Çocuğumuzun “ bir dediğini iki etmeli, üç etmeli, dört etmeliyiz “ .Yani almaya doyamayan “doyumsuz bireyler “ yetiştirmemek için.Birde olayın sosyal boyutu var. Mesela, her istediği alınan çocuk, çok şeyi beğenmez.

Arkadaşının giydiğini, yediğini, sahip olduğu hiçbir şeyi beğenmez, burun kıvırır. Ona alınan hediyeleri küçümser. Giderek çevreyi, çevrede olan her şeyi eleştirir. Tatminsiz, sorunlu biri olabilir.

Çocuğumuza gelecek kaygısı yaşamadan, elinde olan ile yetinmeyi bilmesini öğretmeliyiz. Elinde olan ile yetinmeyi bilen birey hiçbir zaman umutsuzluğa düşmez, zorluklara göğüs gerebilir.

Çocuklarımıza sonsuz özgürlük yerine, sınırların, kuralların olduğu bir yaşam biçimi sunalım. Onların bitip tükenmez isteklerinin esiri değil, mutluluklarına giden yolda yardımcıları olalım.

Saygı ve Muhabbetlerimle
AYŞE ARSLAN BAY