Mavi Marmara’ya kanlı baskını soruşturan BM Paneli’nin raporunu açıklamasına birkaç gün kala Türk ve İsrailli üst düzey diplomatlarının bir uzlaşıya varmak için yoğun çabalar içinde olduğu bildiriliyor. Haaretz gazetesi, "ihtilafın merkezi unsuru, Türkiye’nin özür talebi olmayı sürdürüyor" derken, İsrailli hükümet kaynağı ise, "ABD’nin, görüş ayrılıklarının giderilmesi için her iki taraf üzerinde ağır baskıları uyguladığı"nı söyledi.

İsrail’in önde gelen gazetelerinden Haaretz, "İsrail ve Türkiye, BM filo raporu konusunda hararetli biçimde bir uzlaşıya varmaya çalışıyor" başlığıyla yayımladığı haberinde "BM raporunun yayımlanmasına üç gün kala, İsrailli ve Türk yetkilileri, ikili bağları onarmak için perde arkası hararetli diplomatik çabaları yürütüyordu" diye yazdı.

"UZLAŞI OLURSA RAPORUN TONU YUMUŞATILACAK"


İsrail Başbakan Yardımcısı Moşe Yaalon ile üst düzey Türk yetkilileri arasında bir toplantı yapılması öngörüldüğünü kaydeden gazete, "Kudüs’teki bir hükümet kaynağı, ABD’nin, raporun yayımlanacağı Perşembe gününe kadar aralarındaki görüş ayrılıklarının giderilmesi için her iki taraf üzerinde ağır baskıları uyguladığını söyledi" dedi. Gazete şöyle devam etti: "Kaynak, yakında bir uzlaşıya varılmazsa eğer BM raporu mevcut hali ile yayımlanacak ve muhtemelen ikili bağların uzun bir süre dondurulacağını söyledi. Uzlaşıya varılırsa ise, raporun ifadeleri yeniden yazılacak ve tonu yumuşatılacak."

"KRİTİK AŞAMADAYIZ, UZLAŞI YOKSA HERKES KAYBEDECEK"

Haaretz gazetesi, söz konusu kaynağın "Kritik bir aşamadayız. Sorunlar hal edilmezse, rapor yayımlanacak ve herkes kaybedecek" sözlerini de aktardı.

Haberde BM Paneli’nin her iki ülkeye raporun taslağını gönderdiği anımsatılmasından sonra "taslağı görmüş olan üst düzey bir İsrailli diplomata" atfen BM Paneli’nin Gazze ablukasının yasal olduğunu ancak Mavi Marmara’ya basan komandoların "orantısız güç" kullandığı kanısına vardığı belirtildi.

"TÜRKİYE RAPORDAN KAYGILI"

Gazete, "Ankara’nın, başta filoyu düzenleyen ve Hamas ile ilişkileri olan İHH ile bağları olmak üzere, rolüne ile ilgili eleştirilerden kaygı duyduğu"nu öne sürdükten sonra şu iddialara da yer verdi: "Türkiye ise, İsrail’den, iki ülkeyi barıştırmaya ve Türk Büyükelçisinin yeniden Tel Aviv’e dönmesine yönelik bir mutabakatın bir parçası olarak raporunun tonunun yumuşatılmasını kabul etmesini istedi."

"İHTİLAFIN MERKEZİ UNSURU, TÜRKİYE’NİN ÖZÜR TALEBİ"

Haaretz, "İhtilafın merkezi unsuru ise, Türkiye’nin İsrail’in olaylardaki rolü nedeniyle özür dilemesi talebi olmayı sürdürüyor" diye yazdı.